IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: След европейските избори предстоят трудни времена

Войната в Украйна става по-скоро европейски, отколкото световен проблем, посочи бившият заместник-министър на външните работи

16:16 | 22.03.24 г. 1
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Европа е изправена пред доста трудни времена. Ясно е, че войната в Украйна става по-скоро европейски, отколкото световен проблем, след като САЩ се оттеглиха от финансова подкрепа за страната. С оглед на това за европейците предстои ограничаване на някои от социално-икономическите блага, което може да доведе и до социално напрежение. Това коментира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Огромната дупка от липсата на финансова и военна помощ за Украйна трябва да се поеме от страните в Европа, което те не могат да направят в момента, отбеляза той по повод решението за замразените активи на Русия. По думите му това е един от начините Европа да се справи с финансовата дупка от оттеглянето на САЩ. Керемедчиев визира липсващите 62 млрд. долара, "които не дойдоха от Вашингтон".

Оттук нататък Европа трябва да осъзнае, че руската икономика е на военно-временен режим – Русия харчи близо 30% от БВП за отбрана и въоръжаване. "Затова и евролидерите вече обсъждат преминаването към различен тип икономика на ЕС, обсъжда се и еврокомисар по отбраната, вдигане на разходите за отбрана… идват трудни времена за Европа".

Според него за европейците предстои ограничаване на някои от социално-икономическите блага, което може да доведе до социално напрежение. "Европа трябва да се откаже от някои политики, за които се харчат милиарди евро – предимно зелената политика, а някои от проектите трябва да бъдат замразени", каза още бившият министър.

Същевременно е вероятно да се емитира нов общоевропейски дълг, за да се наберат свежи средства за подпомагане на Украйна, ще има и затягане на коланите по различни европейски политики, смята Милен Керемедчиев. 

След европейските избори Европа няма да е същата, обобщи той и даде пример със спечелилия националния вот в Словакия Роберт Фицо и "сериозния шамар, който получи Марк Рюте" в Нидерландия заради мигрантите.

"След изборите в ЕП ще влязат разнородни, но еднотипни като виждания партии, които ще бъдат антимигрантски, популистки и националистически. Това ще направи решенията по-трудни за бъдеща подкрепа за Украйна и за определени политики за общоевропейското бъдеще. Този тип нагласи в ЕС се вижда, че нарастват", заяви анализаторът.

Паралелно с това обаче той изтъкна, че тези "тенденции и залитания" няма да доведат до единни решения на общоевропейско ниво.

В коментар за сложната политическа ситуация в България Керемедчиев каза, че липсата на стабилно правителство и мнозинство в момент, в който на външнополитическата сцена ври и кипи, е най-лошото, което може да се случи на страната.

Според него за разлика от Румъния, която стои стабилно като предсказуем член на НАТО, ние изпращаме противоречиви сигнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 1 месец
още от първото изречение започва с манипулациите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още