IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки забавянето си ръстът на заплатите на Острова остава тревожно висок

Резултатите показват, че АЦБ има още работа за вършене

13:50 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на заплатите в Обединеното кралство се е забавил по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие, подчертавайки предпазливостта на Английската централна банка (АЦБ) да не прибързва с намалението на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Заплатите без бонусите са се повишили с 6,2% на годишна база през последното тримесечие на 2023 г., което е спад от ревизираните във възходяща посока 6,7% през трите месеца до края на ноември, съобщават от националната статистическа служба (ONS). Икономистите прогнозираха ниво от 6%.

Въпреки че това осигурява известно облекчение за работниците след най-тежката криза на разходите за живот от 30 години насам, резултатите показват, че пазарът на труда не се охлажда достатъчно бързо, за да отговори на очакванията на централните банкери, притеснени от сериозния ценови натиск.

Ръстът на цените вероятно ще достигне целта от 2% през пролетта, макар и за кратко, а паричните пазари очакват АЦБ да остави лихвите на 16-годишен връх до лятото.

Безработицата в страната се е понижила до 3,8%, тъй като повече хора са напуснали работата си и са станали част от групата, която не участва активно на пазара на труда. Затегнатият пазар на труда засилва ръста на възнагражденията, а предвид факта, че по-голямата част от споразуменията за заплатите в Обединеното кралство са договорени до април, следващите месеци ще бъдат от ключово значение за гуверньора Андрю Бейли и централните банкери, които ще трябва да решат кога и с колко да намалят лихвите.

Паричните пазари залагат на две намаления от по 25 базисни пункта всяко през 2024 г. с 90% вероятност за трето, докато в края на миналата година прогнозите бяха за 6 понижения. Първото такова намаление вероятно ще бъде направено през август, или значително по-късно от май, както сочеха предишните прогнози.

Тъй като заплатите в момента растат с темп, изпреварващ инфлацията, домакинствата се радват на възстановяване на реалната покупателна способност.

Редовното заплащане, коригирано спрямо инфлацията, е нараснало с 1,9% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано. Това е най-сериозното увеличение от юли 2019 г. насам, като се изключи и периодът на пандемията.

„Добра новина е, че реалните заплати се повишават за шести пореден месец и безработицата остава ниска, но работата ни не приключва с това“, заяви британският министър на финансите Джеръми Хънт в изявление след публикуването на данните за пазара на труда. „Понижаването на данъците е част от плана ни да върнем хората на работа, за да можем да подкрепим икономиката си, но трябва да се придържаме към него“.

Тези резултати слагат началото на поредица от ключови икономически публикации в Обединеното кралство, като вниманието в момента се насочва към резултатите за инфлацията в сряда, които се очаква да покажат по-висок ръст на цените през януари заради базисните ефекти и по-високите цени на самолетните билети. И икономистите, и АЦБ очакват инфлацията да се върне обратно към целта през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още