IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на САЩ при добива на газ поставя Байдън пред нова политическа дилема

Президентът е притиснат от някои демократи и екологични групи да ограничи износа на втечнен природен газ

09:38 | 13.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ се превърнаха в най-големия износител на втечнен природен газ (LNG) в света. Президентът Джо Байдън обаче открива, че този статут на суперсила идва със съответните главоболия, пише Wall Street Journal.

През последните две години стотици товари с LNG напуснаха крайбрежието на Залива на САЩ, тъй като чуждестранните купувачи се обърнаха към Америка за повече енергийни доставки. Разработчиците на терминали за износ на свръхохладен газ се възползваха от импулса, за да придвижат плановете си за изграждане на нови обекти и да произвеждат още повече LNG.

Сега климатичните активисти и депутатите от Демократическата партия увещават администрацията на Байдън да спре това разширяване. Те твърдят, че федералното правителство, което трябва да одобри новите проекти за LNG, не успява да отчете вредните ефекти от износа на газ върху климата, икономиката на САЩ и местните общности.

През декември „Грийнпийс“ показа изображения с добавена реалност върху правителствени сгради, на които се виждат пламъци от изгаряния природен газ.

„Президент Байдън, СПРЕТЕ ГАЗОВИЯ БУМ“, гласи една от проекциите на екологичната организация.

А във вторник националните лидери на природозащитните групи призоваха за тридневна среща в Министерството на енергетиката през февруари, за да притиснат администрацията на Байдън да спре процеса на одобрение на нови съоръжения за LNG.

Опозицията расте, докато Байдън се насочва към оспорвани президентски избори, в които доставките на изкопаеми горива ще бъдат ключов въпрос. Кандидатът трябва да привлече млади, загрижени за климата избиратели, някои от които смятат, че неговият опит в областта на околната среда е спорен, след като администрацията му одобри няколко проекта за добив на изкопаеми горива. Той трябва също така да увери чуждестранните съюзници, че САЩ ще останат надежден доставчик на изкопаемите горива, от които те зависят.

Говорител на Белия дом каза, че „президентът Байдън ръководи и изпълнява най-амбициозната програма за климата в историята“. Той посочи подписания от Байдън законопроект за климата и скорошното правило на Агенцията за опазване на околната среда за намаляване на емисиите на метан от петролни и газови операции, наред с други мерки.

Междувременно бившият президент Доналд Тръмп обеща по време на предизборната си кампания да разшири доставките на изкопаеми горива в САЩ от първия ден на своето президентство.

„Как президентът възприема факта, че САЩ са нарастващ производител и износител на петрол и газ, на фона на ключов избирателен кръг, който смята, че изкопаемите горива трябва да бъдат премахнати?“, питам Ейми Майърс Джафе, директор на Лабораторията за енергетика, климатична справедливост и устойчивост в Нюйоркския университет.

По време на предишната си кандидатура за президент Байдън каза, че ще дистанцира САЩ от петролната индустрия. Но той до голяма степен пощади износителите на природен газ от регулаторни пречки и след избухването на войната в Украйна дори обеща да осигури постоянни доставки на LNG за Европейския съюз (ЕС), за ​​да замени руския газ.

Малко вероятно е администрацията на Байдън да ограничи съществуващия износ на природен газ, споделят политически анализатори и бивши регулаторни служители. Но позицията на президента по предложените проекти е неясна. Това създава несигурност за разработчиците и чуждестранните потребители, изтъква Бърнард Макнами, бивш комисар на Федералната комисия за енергийно регулиране, известна още като FERC.

Бумът на шистовия добив превърна САЩ в основен производител на природния газ. Чрез технологията на фракинг за извличане на подземен газ, сондажните компании успяха да задоволят нуждите на американските потребители от гориво буквално за една нощ. Това подтикна разработчиците да построят инсталации за милиарди долари за охлаждане и транспортиране на излишния газ до танкери за износ. Седем такива съоръжения работят в момента в континенталната част на САЩ - предимно на крайбрежието на Залива на САЩ.

Последна актуализация: 09:36 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 11
Tikva007
преди 3 месеца
BTW, като стана дума за BLM, някой чувал ли е нещо напоследък за вицето на Байдън? Та така и със зеления хайвер на американския пазар - без шутове и контрареволюции, но неотклонно излиза от менюто на американците. Черният есетров и червеният сьомгов са реабилитирани и далеч по-вкусни, както и двойният чийзбургер с френч фрайз и голяма кока кола класик. А Европа - една американка с диетична фигура ориса бъдещето на Европа с поетичните думи *Fu_c_K the EU!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 месеца
САЩ инвестираха стотици млрд. долари във фракинг, инсталации за втечняване и терминали за износ на LNG, още толкова в операции в Европа, в т.ч. и голяма война, за да осигурят пазар за този LNG и сега *някои демократи, екологични групи и климатични активисти* искат да зачеркнат всичко това? Може, но не и в Америка. Те и BLM-ите си повярваха и бяха *бели хора* за една нощ. После - където им е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още