IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на САЩ при добива на газ поставя Байдън пред нова политическа дилема

Президентът е притиснат от някои демократи и екологични групи да ограничи износа на втечнен природен газ

09:38 | 13.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвазията на Русия в Украйна ускори износа на САЩ. От март 2022 г. американските разработчици са подписали 57 споразумения за доставка, представляващи около 73 милиона метрични тона LNG годишно, показват изчисления на S&P Global Commodity Insights – над четири пъти повече от броя на договорите, които са подписали между 2020 и 2021 г.

Много от тези договори са за 20 години и са в основата на изграждането на терминали, които тепърва ще бъдат построени. Очаква се износът на LNG да нарасне двойно спрямо сегашните нива до края на това десетилетие.

Само енергийният стартъп Venture Global LNG е подписал 16 договора от началото на войната в Украйна, като половината са за обеми от Calcasieu Pass 2 -  проект в Южна Луизиана, който компанията иска да въведе в експлоатация. Когато съоръжението, известно като CP2, влезе в пълна търговска експлоатация през 2026 г., Venture Global очаква да произвежда до 28 милиона метрични тона LNG годишно.

„Това, което правим, е да намалим цената на енергията за развиващия се свят, което ще спаси живота на бедните хора, и се опитваме да се конкурираме с въглищата за осигуряване на по-ниски емисии“, изтъква главният изпълнителен директор на Venture Global Майкъл Сабел.

Но CP2 се нуждае от одобрение от FERC, както и от лиценз за голяма част от износа от Министерството на енергетиката. Поради тази причина обектът се превърна в тест за поддръжниците и противниците на изграждането на LNG терминали и сондажи. „Грийнпийс“ призова Байдън да спре CP2 в своите проекции върху сгради във Вашингтон миналия месец.

През последните седмици клиентите на Venture Global EnBW Energie Baden-Wuerttemberg, германска компания за енергийни услуги, и японската енергийна компания JERA притиснаха FERC да даде зелена светлина на съоръжението. JERA изтъква, че американският LNG е допринесъл за стабилна енергийна сигурност в Япония и в световен мащаб.

Междувременно повече от 230 климатични групи и други организации призоваха министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм в писмо от декември да отхвърли CP2, твърдейки, че емисиите, свързани с произведения там LNG, ще се равняват на 20 пъти годишните емисии на проекта за добив на петрол на ConocoPhillips в Аляска. Те изразиха загриженост относно изтичането на метан по време на производството на газ и когато LNG се превозва с кораби. Метанът има 86 пъти по-мощен парников ефект от въглеродния диоксид при улавяне на слънчевата енергия.

Критиците също така казват, че износът изтласква толкова много газ извън САЩ, че американските потребители в крайна сметка ще трябва да плащат повече за горивото и посочват опасения относно емисиите от общности, живеещи в близост до съоръжения за добив и обработка на газ.

През ноември 65 сенатори и членове на Камарата на представителите на Демократическата партия изпратиха писмо до Гранхолм, настоявайки нейното ведомство да обясни как отчита въздействието на проектите за втечнен газ върху климата, екологичната справедливост и вътрешните цени на енергията.

Говорител на Министерството на енергетиката каза, че институцията непрекъснато обмисля променящата се енергийна сигурност и икономически, екологични и други фактори при оценката на заявленията за износ на природен газ.

Засега някои от най-големите чуждестранни купувачи на американски LNG заявиха, че ще продължат да се снабдяват с газ.

„Това, което е сигурно, е, че в настоящата геополитическа среда разчитаме много на американския газ“, изтъква Оливие Бехт , френски министър по въпросите на външната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 11
Tikva007
преди 3 месеца
BTW, като стана дума за BLM, някой чувал ли е нещо напоследък за вицето на Байдън? Та така и със зеления хайвер на американския пазар - без шутове и контрареволюции, но неотклонно излиза от менюто на американците. Черният есетров и червеният сьомгов са реабилитирани и далеч по-вкусни, както и двойният чийзбургер с френч фрайз и голяма кока кола класик. А Европа - една американка с диетична фигура ориса бъдещето на Европа с поетичните думи *Fu_c_K the EU!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 месеца
САЩ инвестираха стотици млрд. долари във фракинг, инсталации за втечняване и терминали за износ на LNG, още толкова в операции в Европа, в т.ч. и голяма война, за да осигурят пазар за този LNG и сега *някои демократи, екологични групи и климатични активисти* искат да зачеркнат всичко това? Може, но не и в Америка. Те и BLM-ите си повярваха и бяха *бели хора* за една нощ. После - където им е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още