IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена на газа изяжда печалбата на Cheniere

Компанията е най-големият износител на втечнен газ от САЩ

21:51 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Ниската цена на газа изяжда печалбата на Cheniere

Американската компания Cheniere събщи за спад на печалбата си с 65% до 1,38 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2023 година, както и на годишната печалба - до 9,9 млрд. долара, сочат данните от финансовия отчет. Причината е трайната тенденция намаляване на цената на природния газ на хъб "Хенри" в САЩ, през който са сключени повечето дългосрочни договори на компанията.

Приходите за 2023 година са малко над 20 млрд. долара.

През 2023 година цената на природния газ на "Хенри" намалява с около 40%, благодарение на рекордно високите добиви и резерви в газохранилищата, както и заради мекото време през зимния сезон. Това оказва натиск върху печалбите за компаниите, добиващи и търгуващи с втечнен газ.

Компанията сви очакванията си за печалбата през 2024 година в диапазона 5,5 млрд. и 6 млрд. долара. Това е по-ниско от очакваните 6,2 млрд. долара от анализаторите, цитирани от Ройтерс.

Cheniere е най-големият износител на втечнен газ от САЩ.

Цената на TTF също се движи надолу през последните 12 месеца. Преди година природният газ на нидерландската борса се търгуваше за близо 60 евро за мегаватчас, но днес (22 февруари) търговията затвори на ниво от 22,95 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още