IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат финансовото министерство да търси над 620 млн. лв. за пренос на газ

Министерството на енергетиката трябва да увеличи капитала на „Булгартрансгаз“ с 200 млн. лева през БЕХ

20:25 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Депутатите от енергийната комисия към парламента гласуваха решение, според което финансовото министерство трябва да даде държавни гаранции за 625 млн. лв. на "Булгартрансгаз" ЕАД. Отделно министерството на енергетиката трябва да увеличи капитала на същото дружество с 200 млн. лева през компанията майка „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), съобщава БНТ.

Парите ще бъдат използвани от държавното дружество "Булгартрансгаз" за разширяване на газовата инфраструктура в страната. Целта е да може да се транзитират през България за Централна и Източна Европа по-големи количества природен газ, който не е с руски произход. Това е така наречения проект "Вертикален газов коридор".

Реалистично проектът може да заработи до три-четири години. В началото на този месец се очакваше, да бъде пуснат в експлоатация терминалът за втечнен газ (LNG) край Александруполис, в който "Булгартрансгаз" притежава 20%.

Предложението за допълнителните средства е внесено от депутатите от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и от ДПС Станислав Анастасов. То беше гласувано въпреки възраженията на енергийният министър в оставка Румен Радев. По думите на Радев, подобни проекти би трябвало да се финансират с европейски средства, а не изцяло от държавния бюджет.

"Аз също подкрепям проекта за т.нар. вертикален газов коридор и разширяването на доставките по него, но смятам, че е много по-удачно, финансирането на проектите да става с евросредства. Има и реално такава възможност", обясни Радев.

На днешното си заседание депутатите не проведоха дискусия по темата. Очаква се утре решението да бъде окончателно гласувано в пленарната зала.

Това е поредно решение, с което депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС задължат финансовото министерство да осигурява допълнителни средства в сферата на енергетиката. На същото заседание депутатите приеха министърът на финансите да осигури средства и за запълване на "дупка" във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) от 1 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още