IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катерина Раковска: Законът за биоразнообразието трябва да се промени

Защо консервационните мерки в Натура 2000 трябва да станат задължителни по закон, коментира екологът от Коалиция ''За да остане природа в България''

09:57 | 22.08.23 г.
Снимка: Българско дружество за защита на птиците
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Законът за биологичното разнообразие ще трябва да се промени по две сериозни причини. На първо място, срещу България има наказателна процедура от страна на Европейската комисия за неспазване на Директивата за местообитанията. Втората причина е, че неговата промяна е условие за получаване на част от парите в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Там се изисква от страна на Европейската комисия да има органи за управление на защитените зони, въпреки че това не е изрично заложено в директивата. Предложението на Министерския съвет ни притесни, тъй като включва териториални планове за управление на защитените зони, които не са на ниво цяла защитена зона, а на ниво районна инспекция по околна среда и води. Този коментар в предаването ''Made in Green'' на Bloomberg TV Bulgaria направи Катерина Раковска от неправителствените природозащитни организации от Коалиция "За да остане природа в България".

''Това означава административен подход, а не екологичен. Това е не само непрактично и безсмислено, но и противоречи на самата директива, която иска целите и мерките да се планират на ниво защитена зона'', обясни тя.

Екологът изтъкна, че една защитена зона е обявена за такава поради нейната цялост и екологичните изисквания на видовете и местообитанието, което опазва. „Съответно ще се инвестират много средства с разработване на непрактични малки части“, посочи Раковска.

Според нея доброто управление на екологична мрежа Натура 2000 е силно неглижирано. Тя е убедена, че управлението изисква мисъл, планиране и добро разпределение на финансите. „Неразумно е една идея, за която вече е прахосана доста обществена енергия, отново да се слага на дневен ред. Това, което ние сме предложили, ако се бърза заради ПВУ, е да се приемат само нещата, за които няма спорове и които могат бързо да се случат“', съветва екологът.

На въпроса по какъв начин се управляват защитените зони в момента, Катерина Раковска обясни, че различни заинтересовани страни изпълняват на случаен принцип консервационни мерки в съгласие със собствениците. Според нея тези мерки трябва да станат задължителни по закон, в който да се включат органите за управление и специфичните природозащитни мерки.

''За да разберем състоянието на видовете местообитание, които се опазват, трябва да се извършва систематично наблюдение. У нас има национална система за мониторинг на биологичното разнообразие. Агенцията по околна среда публикува всяка година доклад с преглед по темата и другата система, по която ние отчитаме нивото на опазване на мрежата, е изискване на Директивата за местообитанията, според което на всеки шест години трябва да докладваме природозащитното състояние на видовете и местообитанието от Натура'', разкри екологът.

Кои са най-големите предизвикателства пред опазването на биоразнообразието? Трябва ли да бъде разширен обхватът на Натура 2000? Какво предвиждат двата проекта за защита на биоразнообразието в МОСВ? Какво предлагат еколозите за промени в закона за защита на влажните зони, за свързаност на реки, за премахване на бариери по реките, което гарантира миграцията на рибите? Какви са алтернативите за опазване на природата?

Отговорът на тези въпроси ще получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Made in Green'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още