IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Малките компании трудно се ориентират в многото изисквания за ESG отчитане

Подготвя ли се бизнесът за прилагането на евродирективата и как ESG Platform помага за създаване на устойчиви практики, коментира съоснователят ѝ Смилен Миланов

10:57 | 30.01.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нефинансовото отчитане по правилата за ESG (екологични, социални и управленски практики) за момента важи само за големите компании, но се отразява и на малките, тъй като те участват във веригата на доставки за тях. Това коментира в предаването "Made in Green" на Bloomberg TV Bulgaria Смилен Миланов, съосновател на ESG Platform.

„Правилата за ESG отчитането са на бюрократичния език на Брюксел и малкият и средният бизнес се затруднява да ги разбере и приложи, тъй като не може да си позволи да наеме консултанти, както големите компании“, посочи той.

Миланов обясни, че ESG Platform създава екосистема от компании, които помагат на малкия и средния бизнес в България да премине от стандартното водене на бизнес процеси към устойчиви практики. И отбеляза, че по този начин бизнесът се подготвя за изискванията за ESG отчитане и прилагането на евродирективата у нас.

Съоснователят на ESG Platform добави, че големите компании вече следят малките по веригите им на доставки дали са устойчиви.

„Голяма част от българските бизнеси, според мен, биха отговорили спокойно на критериите на ESG отчитането, защото те оцеляват в доста трудна среда. Ние сме отворена система, която е част от глобалната верига за доставки и определено има какво да покажем като резултати“, поясни Смилен Миланов.

Той напомни, че одитът е изключително важен за ESG отчитането, тъй като само чрез него се доказва достоверността на отчета. По думите му това отваря нови ниши в бранша на одиторите, и те се преориентират от финансово към нефинансово отчитане.

Защо фирмите са заинтересовани да прилагат ESG отчитане? Започна ли адаптацията на бизнеса? Колко са устойчиви българските бизнеси на критериите? Каква е ролята на одиторите и отчетите? Може ли ЕС и България да покрият одиторския капацитет? Как може да засичаме т. нар. greenwashing (неоснователни зелени претенции – бел. ред.)? Каква е ролята на технологиите в ESG отчитането? Къде е мястото на българските предприятия на ESG картата?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Made in Green" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 пак да ти напомня.... задниккка ти не е полов орган и не ти е нужна директива зада го знаеш това, но уви!!! после това ESG го измисли ООН, а не Бюксел, проззз. И на трето място, я се приложи на истина, я не. КАк па един път не се загрижи за родната ти руска икономика, която НЕ произвежда нищо. само в белия свят гледаш и завиждаш! ... басиии хлебарката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
След като евродирективите премахнаха стандартното водене на полов живот, сега премахват и стандартното водене на бизнес процеси. В резултат на това, нещо не виждаме устойчивост във възпроизводството на евронаселението и го заменяме с вносно кафяво ESG, устойчиво на глад. Вече може да се предположи и, че бизнес процесите ще протекат в същата посока - устойчиво ще се оттекат към САЩ и други по не-ESG дестинации, а тущ ще ги замени устойчива верига за разпределение на новонапечатани Green ESG евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
Ето за що иде реч: * Миланов обясни, че ESG Platform създава екосистема от компании, които помагат на малкия и средния бизнес в България да премине от стандартното водене на бизнес процеси към устойчиви практики. И отбеляза, че по този начин бизнесът се подготвя за изискванията за ESG отчитане и прилагането на евродирективата у нас.* - Екосистема от компании - кърлежи, които ще смучат от едва мърдащият бизнес в Европа. Болен здрав носи. После десните им виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
*Правилата за ESG отчитането са на бюрократичния език на Брюксел и малкият и средният бизнес се затруднява да ги разбере и приложи, тъй като не може да си позволи да наеме консултанти, както големите компании* - Що ли нещо ми напомня за едни отминали времена, когато бюрокрацията, бумащината и планините от отчети за какво ли не задушиха реалното производство и икономика, които не можаха да изхранят планините от тунеядци, натрупани отгоре им, за да отчитат по веригата нагоре труда им..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още