IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството ще прави ново преброяване на поливните площи

Ведомството предлага отделянето на хидромелиорациите в самостоятелна дирекция с по-голям щат и преразглеждане на стратегията за развитието на поливното земеделие

11:16 | 12.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието и храните планира осъществяването на ново преброяване на поливните площи, за да се преразгледа и актуализира стратегията за управление и развитие на хидромелиорациите и защита от вредното въздействие на водите. Това става ясно от проект за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Последното преброяване на поливни площи е извършено през 1999 г., уточнява се в документите.

С промените се предвижда преструктуриране на звената в Министерството на земеделието и храните и извеждането на хидромелиорациите в отделна дирекция с по-разширен щат. Щатни бройки за назначаване на персонал ведомството планира да осигури от прехвърлянето на щатове от други дирекции.

Управлението на хидромелиорациите е преструктурирано неколкократно през годините, посочват от Министерството в мотивите си за предложените промени. През 2010 г. е закрита съответната агенция и е превърната в дирекция в агроминистерството. Самата дирекция е претърпяла още преструктурирания.

В момента хидромелиорациите са част от отдел „Инвестиции, концесии и хидромелиорации“ с общо 8 щатни бройки. На работа са останали само двама експерти, което е недостатъчно за изпълнение на дейностите ефективно, качествено и в срок, посочва се в мотивите на вносителя на предложенията.

Ведомството предлага в новата дирекция да работят 15 души, като е необходимо да се привлекат експерти с образование по хидромелиоративно и хидротехническо строителство, геодезия и земеустройство.

Министерството на земеделието и храните и търговските дружества и предприятия, чийто принципал е министерството, управляват общо 629 язовира. От тях 19 са комплексни и значими язовири, 6 са ретензионни, 155 са на „Напоителни системи“ ЕАД, 432 са на „Земинвест“ ЕАД и още 17 са на горските предприятия.

Хидромелиорациите са сред водещите приоритети на министъра на земеделието Кирил Вътев. Още с встъпването му в длъжност той коментира, че поливното земеделие в България трябва да бъде възстановено.

В края на ноември „Напоителни системи“ за първи път стана бенефициент по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Дружеството подписа 24 договора за инвестиции в инфраструктура за напояване за над 112 млн. лева.

Проектите трябва да бъдат завършени до края на 2025 г. Те обхващат териториите Долен Дунав, Тополница, Шумен, Видин, Горна Тунджа, Мизия, София, Среден Дунав, Средна Тунджа, Бургас, Марица, Струма-Места, Хасково и Черно море.

За програмния период 2023-2027 г. също са заложени интервенции в подкрепа на модернизацията и инвестициите в поливни съоръжения на „Напоителни системи“, както и на земеделски стопани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още