IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Москва до Мумбай: Русия се обръща на юг, за да прави търговия

Кремъл прокарва нови маршрути, които ще му позволят да заобиколи западните ограничения и да се сближи със страните от Персийския залив и Индия

16:11 | 13.03.24 г. 12
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Гагик Агаджанян, ръководител на Apaven, най-голямата спедиторска компания в Армения, казва, че неговият автопарк от камиони често взима товари от потребителски стоки, доставени с железопътен транспорт от пристанища в Грузия на Черно море, и след това ги прехвърля на север през сухопътната граница с Русия. Други стоки, които са по-чувствителни, като тези, които са забранени от западните държави, могат да бъдат изпратени през Иран, който граничи с Армения, добавя той. След това от иранските пристанища стоките могат да пътуват до Русия през Каспийско море.

„Грузинците казват: „Това са санкционирани стоки; ние няма да ви допуснем до Русия“, изтъква Агаджанян в интервю. „А иранците казват: „Не ни пука.“

През 2023 г. обемът на търговията по маршрута се е увеличил с 38% спрямо 2021 г., посочва руският вицепремиер Андрей Белоусов, и може да нарасне трикратно до 2030 г.

В допълнение към линията през Иран, Русия също иска да възстанови стара съветска железопътна линия, която свързва Москва с Иран и Турция през Армения и азербайджанския анклав Нахичеван. Железопътната линия е изоставена в началото на 90-те години, когато избухва войната между Армения и Азербайджан.

Русия се надява железопътната линия да заработи до няколко години, но проектът е заплетен в сложната геополитика на региона.

Азербайджан има желание да се конкурира с връзката, но Армения не е склонна да се ангажира с проекта поради опасения кой ще контролира релсите през нейна територия. По съветско време те принадлежат на азербайджанската железница. През 2020 г. Армения подписа споразумение, което предаде контрола над нея на руската служба за сигурност.

Но Русия, която в миналото е тясно свързана с Армения, предприема все по-приятелски подход спрямо Азербайджан, като по същество остана настрани, когато Азербайджан пое пълния контрол над региона Нагорни Карабах, който беше под контрола на арменските сепаратисти повече от три десетилетия. Сега арменците искат да контролират своята част от самата железопътна връзка, центрирана около град Мегри, стратегически разположен на границата с Иран.

Засега гарата в Мегри остава реликва от съветското минало, помещенията ѝ са пълни със стари железопътни карти и билети, скрити под изсъхнали листа и прах.

Азербайджанската железопътна компания е близо до завършване на своя участък от релси към Армения през територии, окупирани от нея преди войната през 2020 г. Оттам може да мине или през Армения, или през Иран, ако Армения реши да стои настрана от маршрута.

„Русия може да получи железопътен достъп до Персийския залив и Турция“, посочва Никита Смагин, експерт по руската политика в Близкия изток към мозъчния тръст „Руски съвет по международни отношения“. „Може да го направи доста бързо, за до две години“, добавя той.

Ровшан Рустамов, ръководител на азербайджанската железопътна компания, казва от своя страна, че азербайджанската част от проекта трябва да бъде завършена до края на 2024 г. Логистиката може дори да измести петрола като най-големия двигател на икономиката на неговата страна.

Азербайджан също се надява пристанището на Баку да се облагодетелства от новата позиция на страната като стратегически център за стоки, пътуващи между Русия и външния свят, както и между Азия и Европа, удобно заобикаляйки Русия.

След като започна руската инвазия в Украйна, властите в Баку ускориха плановете си за развитие на втора фаза на пристанището, за да се справят с очаквания скок на товарния трафик.

„Проучването за осъществимост, което направихме, показа, че не трябва да бързаме с разширяването“, разкрива Талех Зиядов, генерален директор на пристанището на Баку. „След войната направихме ново проучване, което показа, че трябва да поставим тази дата по-рано, може би до 2024 г.“, добавя той.

И докато руските официални лица възхваляват новите търговски пътища, някои бизнес лидери не звучат толкова убедени в успеха.

„Това изглежда като принудително решение, което не е било формирано поради обективни причини“, коментира Иван Федяков, който ръководи InfoLine, руска пазарна консултантска компания, която съветва компаниите как да оцелеят при настоящите ограничения.

„Това, което се създава по същество, е търговски път за париите“, изтъква Рам Бен Цион, чиято компания Publican анализира избягването на търговските ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 1 месец
До: alex8712 Айде пак опорки ти се привиждат. Това ООНе не беше ли къде един черин чичко тръскаше епруветка с прах за пране и повечето кимаха одобряващо? Организация от кукли на конци. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
alex8712
преди 1 месец
До: 0pk Не се изтъркват тези опорки по форумите ей, независимо колко пъти се оборват отново и отново... Апропо, и в ООН обаче повечето май нещо не им вярват - 4(!) държави подкрепиха гледната точка на Русия, и то само титани на международното право като Сев. Корея, Беларус, Венецуела, Еритрея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 1 месец
До: alex8712 хахах, тя украина също беше страна по тоя договор и там имаше клаузи, чието нарушаване доведе до страшни за нея последици. И меркелица беше гарант на едни договори и после призна, че са водили П. за носа и хич не са мислели да ги спазват. И пак стигнахме до там, че ЕС в крайна сметка сама изтърва питомните тръби пърчейки се пред П. Но в крайна сметка фак дъ ЕУ, както каза една бъдеща пенсионерка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
alex8712
преди 1 месец
До: 0pk ''като налагаш едностранно санкции'' - ако Русия не беше нарушила едностранно поне 4 международни договора, по които е страна и с които признава територията на Украйна в границите й от 1991г. на първо място, ЕС никакви санции нямаше да налага и щеше да продължи да си плаща доволно като поп за газта по питомните тръби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 месец
До: alex8712 като налагаш едностранно санкции, какъв точно отговор очакваш? А помниш ли полемиката, как тия пари ще се плащат, ама ще остават на банкови сметки под контрола на ЕС? Ония да не са прсти да доставят газ за пари, които да им стоят в блокирани сметки. Имаше даже един тарикат, къде обясняваше, как руснаците били длъжни безплатно да доставят ресурси. Затова сега лпат мухите целия ЕС. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
alex8712
преди 1 месец
До: 0pk Еех, много избирателна тази ваша памет :) Дали пък не беше ''Газпром едностранно променя условията по договорите си'', а и ЕС дали пък не остави една руска банка без санкции точно с тази цел - да има къде да продължи да си плаща като изрядна страна по договор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 месец
До: mr. Yoda а помните ли, че отказахте да им плащате? Или за вас сделката: "газ срещу плащане в наши банки от които няма да ви разрешим да теглите" е идеала за честна сделка? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
До: alex8712: 4к за пропагандист по ценораспис. Подробности на лични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
alex8712
преди 1 месец
До: 0pk Ттцтц, помним как април 2022год. Газпром спря едностранно кранчето на половината ЕС, понеже се взе за много силен и тръгна да извива ръце по стар руски обичай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 1 месец
До: evlogi тва за ЕС ли говориш, къде доброволно изтърва питомните тръби и тръгна да гони дивите американски доставки? Ще се надцакваме сега с американците на спотовия пазар и ще се надяваме на някоя троха и за нас. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още