IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли интерес бизнесът към производство на лечебни продукти с екстракт от охлюви?

Въпреки добрите примери за работа с фирмите в България, все още се губи връзката между научните и предприемаческите среди, посочи проф. Павлина Долашка

19:25 | 14.10.22 г.

След повече от 25 години на фундаментални изследвания върху различните активни вещества в различни екстракти от охлюви с участието на институти от Белгия, Германия и Италия, от 2011 г. прилагаме науката и заедно с бизнеса създадохме няколко фирми за производство на лечебни продукти на базата екстракт от охлюви, комантира в ефира на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН. Сега тази програма е заплашена от липса на финансиране, предупреди тя.

"Фундаменталните изследвания са едно, но приложението е друго и много по-сложно. В резултат на дълъг период на изследването на екстрактите сме разработили редица продукти, които са на българския и международния пазар. Първият разработен продукт е за храносмилателната система, за гастрит, колит, и при язви", съобщи ученият.

Според нея обратната връзка от пациенти и лекари е изключително важна и е спомогнала за модифицирането и създаването на нови продукти за стави и лечение на рани.

„В момента се тестват нови продукти съвместно с Института по невробилогия към БАН върху мишки с Алцхаймер и резултатите са много обнадеждаващи“, добави проф. Долашка и обясни, че след публикуването им те ще се патентоват, когато се стигне до производство, а след това ще се внедряват в продукти.

По думите на учения отглеждането на охлюви, които да бъдат използвани за извличане на екстракт, е силно специфично и изисква специална храна и грижи, изключително чиста среда, за да има пълен контрол над продукта.

Проф. Долашка е на мнение, че въпреки че има добри примери за работа с бизнеса в България, все още се губи връзката между научните и предприемаческите среди.

Тя потвърди, че българската наука е по-уважавана в чужбина, отколкото в България, както изглежда от множеството конференции и дългогодишни съвместни разработки с международни институции.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още