IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преломни времена за финансовия сектор - пет критични точки за европейските банки

Къде се намират европейските банкови институции между лихвения обрат  и опасенията за рецесия? Следващите месеци ще бъдат тест за индустрията

08:15 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На фона на дългия списък от рискове европейските банки досега преминават добре през 2022 г. Една от причините за това е, че институциите са сред бенефициентите на обрата в лихвените проценти, който в Европа набира скорост по-бързо, отколкото мнозина очакваха. Но истинското изпитание тепърва предстои.

Русия прекрати доставките на газ за Европа за неопределен период от време - енергийната криза е в разгара си. Много експерти смятат, че рецесията в Европа е почти неизбежна. А все повече водещи банкери, политици и надзорни органи чертаят бъдещето на отрасъла, изправен отново пред трудни времена. Германският Handelsblatt маркира няколко важни теми. 

1. Колко силно ще се отрази енергийната криза на банките?

Един от основните въпроси, който си задават мнозина, е ще се превърне ли енергийната криза в рецесия? И колко силно ще засегне банките икономическата криза?

Засега повечето експерти смятат, че нова финансова криза е малко вероятна, но несигурността на прогнозите рядко е била толкова голяма, колкото е днес. Това е така и защото от значение са не само икономическите модели, но преди всичко развитието на войната в Украйна и поведението на непредсказуемия агресор Русия.

2. Очертава ли се нова дългова криза в еврозоната?

Инфлацията се превръща в постоянен риск. Ето защо през последните дни водещи фигури в Европейската централна банка (ЕЦБ) увериха, че централната банка ще предприеме мерки, дори ако цената за това е рецесия в паричния съюз.

Какво означава това за силно задлъжнелите държави от еврозоната като Италия? Особено след като третата по големина икономика в еврозоната се намира в разгара на политическа криза и на предстоящите избори все по-вероятно е да бъде избрано правителство, водено от постфашистката партия Fratelli d'Italia. Тепърва експертите ще търсят отговор и на този въпрос. 

3. Доколко банките са подготвени за предстоящите сътресения?

Съвсем наскоро главният германски банков надзорник Раймунд Рьослер даде да се разбере в интервю за Handelsblatt, че бързото покачване на лихвените проценти може да потисне някои кредитори. Важно е как органите за финансов надзор оценяват рисковете и къде виждат слабите места.

4. Какво може да направят държавите?

Могат ли пакетите от помощи, които правителствата в Европа започнаха да прилагат, за да смекчат икономическите последици от войната в Украйна, наистина да свършат работа? Това е един от въпросите, които ще занимават експертите в идните седмици. Някои експерименти (като например билета за 9 евро в Германия) се оказаха сполучливи и са или ще бъдат копирани от други страни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още