IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-горещото лято в Европа е довело до 20 хил. допълнителни смъртни случая

2022 г. беше най-горещата на Стария континент за втора поредна година

19:50 | 24.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-горещото лято в Европа в историята вероятно е довело до над 20 хил. допълнителни смъртни случаи във Франция, Германия, Испания и Великобритания, сочат официални данни, цитирани от Bloomberg.

Допълнителните смъртни случаи – разликата между общия брой на починалите през лятото на 2022 г. и историческото средно равнище, са били особено завишени през трите интензивни горещи вълни, които връхлетяха Западна Европа между юни и август.

Прекомерните жеги са опасни за човешкото здраве, защото влошават всеки съществуващ медицински проблем и могат да причинят топлинен удар при уязвимо население като деца, възрастни и хора, които извършват физическа дейност навън.

Европа регистрира най-горещото лято в историята си за втора поредна година през 2022 г., сочат данни на програмата „Коперник“ на ЕС за наблюдение на Земята. Климатичните промени са повишили най-малко с десет пъти вероятността от появата на гореща вълна като тази, която връхлетя Великобритания през юни, отбелязва World Weather Attribution, група учени, която извършва бързи анализи на това как затоплянето на планетата влияе на крайни климатични събития. Новият топлинен рекорд от 40,3 градуса по Целзий във Великобритания беше поставен на 19 юли и подобри с 1,6 градуса по Целзий предишния връх от 2019 г. 46 метеорологични станции на Острова са отчели нови върхове същия месец.

„Горещите вълни са една от най-големите заплахи от климатичните промени“, коментира Фрекерик Ото, старши изследовател по климатология в института Grantham за климатични промени и околна среда в Лондон. „Високите температури са отговорни за хиляди смъртни случаи в света всяка година, много от които остават неотразени“, допълва той.

Англия и Уелс са отчели 3217 допълнителни смъртни случаи между 1 юни и 2 септември, сочат данни на Националната статистическа служба. Тя изключва починалите от коронавирус и отбелязва, че броят на починалите е по-висок в по-горещите дни.

Над 10 400 души са починали във Франция през летните месеци, показват публикувани в сряда данни от правителствената агенция Santé Publique France. Един на всеки четири смъртни случая е станал по време на гореща вълна, показва френският доклад, а допълнителният брой на починалите е с 20% по-висок в области с червен код за много високи температури.

В Испания над 4600 смъртни случая между юни и август се отдават на жегата, съобщи държавният здравен институт „Карлос Трети“, който прави здравни изследвания. В Германия около 4500 души са починали през летните месеци заради крайно високи температури, показват данни на института „Роберт Кох“.

„Горещите вълни стават по-чести и интензивни със затоплянето на света, затова можем да очакваме още и по-горещи вълни в бъдеще“, коментира Еунис Ло, изследовател по климатични промени и здраве в университета в Бристол. „Наблюдаваните горещи вълни е по-вероятно да се появят и да са по-интензивни заради човешките емисии парникови газове“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Аре да видимЕ сега при най-студената зима колко ще са умрелите в повече. Щото както започнаха яки снеговалежи тук и там, стигащи до 2 метра, в Ню Йорк например, едва ли ще се разминат без увеличена смъртност. За снежните бури в Западна Европа мълча. Те са изключение, което все по-често ще се повтаря. Ама вие залягайте на лунните фотки и ветрените мелници. Те ще ви изядат главите. И, за съжаление, не само вашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още