IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Франция търси намаляване на цените на повече продукти

Брюно льо Мер ще се срещне с ръководителите на редица компании за търговия на дребно в сряда и с представители на индустриалните производители в четвъртък

20:42 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френският министър на финансите Брюно льо Мер. Снимка: Bloomberg L.P.
Френският министър на финансите Брюно льо Мер. Снимка: Bloomberg L.P.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер заяви, че иска търговците на дребно и производителите на потребителски стоки да намалят цените на повече продукти, за да помогнат на държавата в битката ѝ с нажежената инфлация, съобщава Bloomberg.

Льо Мер, който ще се срещне с ръководителите на редица компании за търговия на дребно в сряда и с представители на индустриалните производители в четвъртък, призова тези фирми да осигурят дългосрочна ценова видимост.

Инфлацията във Франция достига ниво от 5,1% през юли на годишна база, показват данни на статистическата агенция Insee. На фона на това инфлационният натиск продължава да се облекчава с бавни темпове от февруари насам, отчасти поради забавящото се увеличение на цените на храните. Въпреки това същите тези цени растат с 13% през юли спрямо същия месец на миналата година, показват още данните.

На месечна основа индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 0,1 на сто, след като нарасна с 0,2% през юни.

Забавянето на инфлацията във Франция през миналия месец се наблюдава на фона на спад в цените на енергийните продукти - с 3,7% на годишна основа, което се дължи най-вече на рязкото забавяне в поскъпването на природния газ - до 4,5 на сто в сравнение с отчетения ръст с 22% през юни.

Цените на дрехите и обувките също са нараснали по-бавно - с 3,4% през юли след 5,3% през юни.

Преди време Льо Мер заплаши , че ще елиминира "прекомерните" печалби на хранителните компании със специални данъци, ако те не прехвърлят собствените си намалели разходи на потребителите, които вече се затрудняват с високите сметки за енергия.

"Още от юли цените на някои продукти ще намалеят", заяви Льо Мер след среща с представители на хранителната индустрия през юни.  "Ще има проверки и санкции за тези, които не се съобразяват с правилата", допълни той.

Макар че темпът на нарастване на цените на храните се забавя в еврозоната, той е основният фактор за задържането на високата инфлация. Европейската централна банка, която се очаква да повиши отново лихвите следващата седмица, въпреки че ръстът е много слаб, заяви, че високите маржове на корпоративните печалби също създават риск от инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още