IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на жилищния пазар в света не отминава и ултралуксозните имоти

Дубай отчита най-много продажби на жилища на цена над 10 млн. долара

08:17 | 05.12.23 г. 3
Дубай остава лидер в света по брой продажби на жилища на цена над 10 млн. долара. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Дубай остава лидер в света по брой продажби на жилища на цена над 10 млн. долара. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Продажбите на супер първокласни жилищни имоти на цена над 10 млн. долара в света са намалели с 2,4% на годишна база през третото тримесечие на ниво от 362 продажби на 12 включени в допитване на консултантската компания Knight Frank пазара за трите месеца до края септември. За същия период на миналата година са отчетени 371 продажби.

Продажбите на жилища на много от традиционните пазари в света са намалели с между 20% и 30% на годишна основа. Слабото представяне се дължи до голяма степен на ръста на разходите за финансиране през последната година, който оказва значително въздействие върху достъпността на жилищата и  достъпа до пазара.

Макар че не са имунизирани от забавянето на активността, новите данни потвърждават, че световните пазари на супер първокласни имоти са по-устойчиви.

Лиъм Бейли, ръководител на глобалните анализи в Knight Frank, отбелязва, че „активността на пазара на супер първокласни имоти намалява спрямо връхната точка през 2021 г., но последните резултати потвърждават, че пазарът все още отбелязва активност над нивата преди пандемията“. „По-високите разходи за обслужване на дълговете ще продължат да натежават върху сектора, но липсата на проекти за ново строителство на ключови пазари като Лондон и Ню Йорк ще повлияят на продажбите през 2024 г.“.

Данни за годината показват сходна картина, като продажбите за 12-те месеца до септември са намалели с 4,1% спрямо резултатите за цялата 2022 г.

Общата стойност на продажбите на супер първокласни имоти от 31,7 млрд. долара през последните 12 месеца намалява спрямо връхната точка от 2021 г. от 40,7 млрд. долара, но все още е много над общия обем преди пандемията от 18,6 млрд. долара през 2019 г., съобщава Knight Frank.

Двигатели на пазара

Пазарът на супер първокласни имоти е движен основно от завършването на нови жилища. Силните обеми от продажби през 2021 г. бяха подкрепени до известна степен от забавеното завършване на имоти от 2020 г., а убедителното представяне на някои пазари, особено в Лондон, Ню Йорк и Маями, беше стимулирано от завършването на луксозни проекти, които стартираха преди пандемията, отбелязва Knight Frank.

Компанията очаква с навлизането в 2024 г. попътният вятър от продажбите на новопостроени жилища да отслабне, тъй като по-ниският обем на новозапочнати проекти по време на пандемията започва да се усеща.

Пазарите на супер първокласни жилищни имоти са присъщо международни, а възстановяването на пътуванията през 2023 г. подкрепя продажбите, тъй като обемът на полети в света отново се доближава до нивата през 2019 г.

Пет пазара регистрират ръст на обемите през третото тримесечие на годишна база - Хонконг, Дубай, Женева, Маями и Сидни.

Дубай отново оглавява класацията на Knight Frank за най-много тримесечни продажби, като е неизменен лидер от четвъртото тримесечие на миналата година. Лондон е на второ място, а Хонконг допълва топ три.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Години,години ,години високи лихви и скъпи кредити ,банките бавят но не забравят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Петър Чобанов ,вън от БНБ,масов протест пред БНБ,която спи и не направи нищо за вдигане на лихви, ограничаване на кредитирането което помпи цените на всичко,но само на имотите!България не желае повече мафията да дърпа държавата в блатото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 4 месеца
БГ имотната мафия,в лицето на банки,брокери ,агенции ,кредитни консултанти твърди че луксозните имоти държали цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още