IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще бъдат най-нажежените жилищни пазари за супербогаташите в света през 2024 г.?

Сред приоритетите при следващата им покупка хората с високо нетно богатство поставят начина на живот и силната инвестиция

14:19 | 29.02.24 г.
В Ню Йорк 1 млн. долара са достатъчни за покупката на 34 кв. м луксозна жилищна площ. Снимка: Bloomberg LP
В Ню Йорк 1 млн. долара са достатъчни за покупката на 34 кв. м луксозна жилищна площ. Снимка: Bloomberg LP

Ултрабогатите хора търсят по-добър начин на живот и силни инвестиции, когато трябва да купят следващия си дом, показва ново изследване, цитирано от CNBC.

Една четвърт от хората с ултрависоко нетно богатство в САЩ, т.е. тези, които притежават от 30 млн. долара нагоре, планират да купят жилищен имот тази година, сочи Докладът за богатството на агенцията за недвижими имоти Douglas Elliman и консултантската компания Knight Frank. Средностатистическият американец с ултрависоко нетно богатство вече притежава четири жилища, сочи докладът. Една четвърт от портфейла им с жилища е извън родината им.

Когато става дума за приоритети при следващата им голяма покупка, ултрабогатите поставят на първите две места в списъка „начин на живот“ и „инвестиция“, следвани от данъци и безопасност.

Макар че пазарът на луксозни имоти изпитва почти същия натиск като останалата част от пазара – ниско предлагане, бавни продажби, растящи цени, ултралуксозният сегмент се представя малко по-добре. Миналата година в САЩ е имало 34 продажби на жилища на цена над 50 млн. долара спрямо 45 през 2022 г., но все още много над нивата в годините преди пандемията.

В момент, когато лихвите се стабилизират и е възможно да намалеят тази година, експерти по недвижими имоти казват, че има първоначални признаци за възможно увеличаване на предлагането на луксозни имоти, което да доведе до повече продажби.

„Ако наистина видим завой към по-ниски лихви или поне по-голямо доверие, че инфлацията върви в правилната посока, мисля, че наличностите отново ще започнат да нарастват“, коментира Лиъм Бейли, партньор и глобален ръководител на отдела за анализи в Knight Frank.

Докладът прогнозира, че най-добре представящият се пазар на луксозни имоти в САЩ тази година от гледна точка на ръст на цените ще бъде Маями с очаквано повишение от 4%. Ню Йорк е на второ място в САЩ с очаквано покачване от 2%, следван от Лос Анджелис с 1%.

В световен план водещият пазар за луксозни имоти се очаква да бъде Оукланд, Нова Зеландия, с прогнозиран ръст на цените от 10% през 2024 г. Мумбай е на второ място с 5,5%, следван от Дубай с 5%, Мадрид с 5%, Сидни с 5% и Стокхолм с 4,5%.

Миналата година водещите сто пазара на луксозни имоти в света регистрираха стабилен ръст от 3% на средните цени. Най-добре представилият се пазар на луксозни имоти беше Манила, Филипините, с ръст на цените от 26%, стимулиран отчасти от инвеститори, които бягат от Хонконг и Китай. Дубай остана на второ място с покачване от 16%, следван от Бахамските острови с 15% и област Алгарве в Португалия с 12%.

Сред най-слабо представилите се пазари миналата година беше Ню Йорк със спад на цените от 2%, а в Сан Франциско те останаха почти непроменени. Най-голямо понижение на цените сред пазарите на първокласни имоти в света регистрира Оксфорд във Великобритания с 8%.

Бейли отбелязва, че ултрабогатите американски купувачи увеличават покупките си в чужбина. Сега те са водеща група чуждестранни купувачи на ултралуксозни имоти в Лондон – на цена над 10 млн. долара. Те стават все по-активни и в Европа.

„Американските купувачи имат доста голямо присъствие, сега то е особено забележимо в Италия, Франция и Португалия в сравнение с преди. Мисля, че те стават все по-склонни да проучват и да обмислят алтернативи“, коментира Бейли.

Но 1 млн. долара не купува толкова, колкото преди в САЩ и в останалите страни. В Монако, който е най-скъпият жилищен пазар в света, 1 млн. долара са достатъчни за 16 кв. м луксозен имот, сочи Докладът за богатството.

В Аспен, щата Колорадо, същата сума осигурява 20 кв. м, а в Хонконг – 22 кв. м. На фона на това Ню Йорк изглежда почти като изгодна алтернатива с 34 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още