IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на ипотечни кредити във Великобритания се връща към растеж в началото на годината

Тримесечното допитване на АЦБ засилва данните за стабилизиране на имотния пазар

15:48 | 12.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британските кредитори са се върнали към ръст в търсенето на ипотечни кредити през първите три месеца на 2024 г., сочат нови официални данни. Те са нов признак, че имотният пазар се стабилизира, пише Financial Times.

Индексът, който следи дела на кредиторите, отчитащи ръст в търсенето на жилищни заеми спрямо тези, които отбелязват спад, се е покачил до 35,9 пункта през първото тримесечие по данни от тримесечното допитване на Английската централна банка (АЦБ) сред банки и строителни дружества.

Това е едва вторият път от седем тримесечия насам, в който показателят е положителен, след като през последното тримесечие на миналата година бе на ниво минус 31,6 пункта.

Освен това показателят на Английската централна банка, който следи очакванията за търсенето за следващите три месеца, е нараснал до 23,2 пункта, най-високото ниво от една година насам, а търсенето на рефинансиране е достигнало най-високото си равнище от над две години насам.

Данните са в унисон с неотдавнашното възстановяване на ипотечния пазар след вяло представяне миналата година в момент, когато кредиторите понижават лихвите по заемите от връхната им точка.

Саймън Гамън, управляващ партньор в Knight Frank Finance, казва, че „търсенето на ипотечни кредити за закупуване на жилища расте от новата година и инерцията ще продължи да набира скорост през лятото“.

Той допълва, че възстановяването на жилищния пазар „все още продължава“, въпреки че нагласите пострадаха в началото на годината след неочакваното ускоряване на инфлацията през декември, което тласна нагоре лихвите по жилищните заеми.

„Много хора отлагаха преместването, когато икономическите перспективи бяха толкова несигурни, но сега има истинско усещане, че купувачите искат да предприемат действия“, допълва той.

Допитването на АЦБ сред кредиторите, проведено между края на февруари и средата на март, установява също, че наличностите от обезпечени кредити за домакинствата са се подобрили в началото на годината с ръст на индекса до 18,4 пункта спрямо 10,4 пункта през последните три месеча на 2023 г. Кредиторите очакват също наличностите да се подобрят през второто тримесечие на тази година.

„Смекчаването на условията за обезпечени заеми подкрепя възстановяването на икономика, което може да доведе до по-силен растеж от очакванията на Комисията по парична политика“, коментира Томаш Виладек, икономист в инвестиционната компания T Rowe Price.

Но допитването на АЦБ установява, че кредиторите съобщават за ръст на спрените плащания по ипотечни кредити и очакват той да се запази през второто тримесечие. Индексът, който следи очакваните дефолти през идните три месеца, е на ниво от 34,2 пункта, лек спад спрямо предходното тримесечие и най-ниското ниво от над една година насам.

Виладек отбелязва, че продължителен ръст на спрените плащания „вероятно ще задълбочат проблемите с изплащането на жилищни заеми, които започнаха по време на пандемията и неотдавнашния ръст на лихвите по ипотечните кредити във Великобритания“.

Той все пак очаква, че спрените плащания ще намалеят в краткосрочен план „предвид възстановяването на икономиката, затегнатия пазар на труда и растящите реални заплати“.

Имаше известна волатилност в неотдавнашните данни за имотния пазар. Публикуваните по-рано този месец данни от Nationwide и Halifax показаха неочакван спад на цените на жилищата през март след ръста на лихвите по жилищните заеми през януари.

Това е в контраст с неотдавнашни данни на АЦБ, които показаха, че одобренията за ипотечни кредити са нараснали до 17-месечен връх през февруари. Брокери на недвижими имоти също са по-оптимистични за търсенето на жилища през март, според последното допитване на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още