IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов британски кредитор планира да отпуска 50-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва

Perenna получи лиценз от регулаторите да предоставя дългосрочни жилищни заеми на фона на ускоряващата се инфлация

12:17 | 16.08.22 г.
Цените на жилищата във Великобритания достигнаха рекорден връх миналия месец. Снимка: Bloomberg LP
Цените на жилищата във Великобритания достигнаха рекорден връх миналия месец. Снимка: Bloomberg LP

Нов кредитор получи лиценз от британските финансови регулатори да предлага ипотечни кредити с фиксирана лихва и срок до 50 години. Ходът цели да помогне на кредитополучателите да управляват ускоряващата се инфлация, пише Financial Times.

Базираният в Обединеното кралство специализиран кредитор Perenna планира първоначално да предоставя жилищни заеми с фиксирана лихва за 30 години, след което да предложи продукти с още по-дълги срокове.

Лицензирането на компанията се случва на фона на вдигането на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) в опит да се справи с високата инфлация, която достигна 40-годишен връх от 9,4% във Великобритания.

По-дългосрочните ипотеки се смятат за начин да се помогне на младите хора да навлязат на жилищния пазар, тъй като цените на имотите остават високи.

Миналия месец премиерът Борис Джонсън проучи планове за по-дългосрочни ипотеки, които да могат да се предават между поколенията.

Цените на жилищата във Великобритания достигнаха рекорден връх миналия месец, макар че данни на имотния портал Rightmove от понеделник показаха, че средните цени са намалели с 1,3% през август до 365,174 паунда.

Банките обичайно отпускат ипотечни кредити с фиксирана лихва до 10 години, а най-популярните продукти са с фиксирана лихва за две и пет години, коментира Рей Бълджър, старши мениджър в компанията John Charcol.

Perenna може да предлага лихви от 4% до 4,5% по 30- до 50-годишни кредити, въпреки че лихвите ще зависят от доходността по облигациите в момента на пускането на заемите.

Ариан Вербийк, главен изпълнителен директор и основател на Perenna, казва, че по-дългосрочните лихви трябва да помогнат на кредитополучателите по време на кризата с издръжката за живот и в среда на бързо растящи лихви.

„Лихвите се покачват и ако се налага да управлявате семеен бюджет, трябва да знаете каква вноска ще плащате всеки месец по ипотечния си кредит. На фона на ускоряващата се инфлация това ще намали малко стреса“, отбелязва Вербийк.

„Ипотечните кредити са неработещи във Великобритания, защото обикновените хора не могат да си купят жилище. Това не е така на други пазари като САЩ и Дания, където стабилността се осигурява от дългосрочни ипотечни кредити“, допълва той.

Джерард Лайънс, икономист и бивш съветник на Джонсън, писа в анализ за института Policy Exchange от миналата седмица, че „една от ключовите области за новия премиер е да отговори на предизвикателствата на жилищния пазар и да помогне за превръщането на поколението „наематели“ в поколение „купувачи“.

За разлика от банките, които финансират голяма част от ипотечните си кредити чрез депозитите на клиентите си, Perenna ще емитира покрити облигации на пенсионни фондове и застрахователни компании за дългосрочно финансиране.

Малко са кредиторите във Великобритания, които предлагат толкова дългосрочни жилищни заеми, като най-дългият срок с фиксирана лихва е 40 години. Миналата година специализираният кредитор Kensington пусна 40-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва със застрахователя Rothesay.

„Това е голямо събитие за кредитополучателите, които се интересуват от по-дългосрочни ипотеки. Играч, който навлиза на този пазар, със сигурност ще увеличи разбирането и ще засили конкуренцията“, отбелязва Бълджър.

„Фактът, че Perenna използва покрити облигации за финансиране, а Kensington използва пенсионни анюитети също е положителен за диверсификация на пазара“, допълва той.

Perenna е набрала около 35 млн. паунда от инвеститори, включително IAG Silverstripe, фонд за рисков капитал, който е подкрепен от кредитора Zopa.

Банковият ѝ лиценз ще влезе напълно в сила, след като тя приключи с изграждането на системите си. Кредиторът цели да пусне първите си продукти до шест месеца. Той също така планира да работи с малки новосъздадени банки като дистрибуционни партньори, позволявайки им да използват платформата ѝ за финансиране, за да предоставят заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още