IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните валутни резерви изтриват 1 трлн. долара в рекордно свиване

Те са намалели със 7,8%, тази година до 12 трлн. долара – най-големият спад, откакто Bloomberg събира данните от 2003 г.

12:37 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световните валутни резерви намаляват с най-бързия си темп изобщо на фона на усилията на централните банки от Индия до Чехия да подкрепят валутите си.

Резервите са намалели с около 1 трлн. долара, или 7,8%, тази година до 12 трлн. долара – най-големият спад, откакто Bloomberg събира данните от 2003 г.

Част от понижението се дължи на промени при оценяването. Доларът поскъпна до двайсетгодишен връх спрямо други валути като еврото и юана, което намали стойността в долари на притежаваните обеми от тези валути. Но свиващите се резерви също така отразяват и стреса на валутните пазари, който кара растящ брой централни банки да бръкнат в ковчежетата си, за да се защитят от обезценяването. Валутните резерви намаляват с рекорден темп тази година. Графика: Bloomberg Валутните резерви намаляват с рекорден темп тази година. Графика: Bloomberg

Резервите на Индия, например, са се свили с 96 млрд. долара тази година до 538 млрд. долара. Централната банка на страната съобщи, че промените в оценките отговарят за 67% от спада на резервите през фискалната година от април, сигнализирайки, че останалото се дължи на намеса за стабилизиране на валутата. Рупията е загубила около 9% от стойността си спрямо долара тази година и достигна рекордно дъно миналия месец.

Япония похарчи около 20 млрд. долара през септември, за да забави поевтиняването на йената – първа намеса в подкрепа на валутата от 1998 г. насам. Това представлява около 19% от загубите, що се отнася до резервите, тази година. Валутна намеса в Чехия помогна също за свиване на резервите с 19% от февруари насам.

„Всичко това е част от набор симптоми на канарчето в мината“, казва Алекс Мерк, главен инвестиционен директор на Merk Investments, за свиването на резервите. „Пукнатините се показват. И тези предупредителни сигнали ще се появяват все по-често“, допълва той.

И макар магнитудът на спадовете да е извънреден, практиката за използване на резерви за защита на валута не е нещо ново. Централните банки купуват долари и градят резерви, за да забавят обезценяването, когато се влива чуждестранен капитал. В лоши времена те точат резервите, за да смекчат удара от изтичането на капитала.

Всичко това е част от набор симптоми на канарчето в мината.
Алекс Мерк
главен инвестиционен директор на Merk Investments

„Някои страни, особено в Азия, могат и по двата начина – изглаждайки слабостите и подсилвайки джобовете си“, казва Алан Рускин, главен инвестиционен стратег на Deutsche Bank AG.

Повечето централни банки все още имат достатъчно огнева мощ, за да поддържат интервенциите си, ако решат. Валутните резерви на Индия все още са 49% по-високи, отколкото нивата от 2017 г., и достатъчно за плащане на внос за девет месеца. Централните банки, включително тези от Индонезия, Малайзия, Китай и Тайланд, ще публикуват актуалните си данни за валутните резерви в петък.

За други обаче те бързо намаляват. След като се свиха с 42% тази година, резервите на Пакистан в размер на 14 млрд. долара, не са достатъчно, за да покрият внос за три месеца, показват данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още