IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кешът е цар в кризата с високата инфлация

Заради ръста на лихвите и засилването на долара инвеститорите не могат да пренебрегнат парите в брой и се оттеглят от златото

16:46 | 15.10.22 г. 7
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Въпреки че златото отдавна се смята за сигурно убежище във времена на пазарна волатилност, инвеститорите всъщност се оттеглят от благородния метал и се насочват към друг актив - парите, пише Yahoo Finance.

Цените на златото паднаха с 2,2% в сряда след съобщения, че Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвените проценти със 100 базисни пункта (б. п.). Част от причината за спада в цените на златото е, че инвеститорите реагират на новината за това потенциално увеличение на лихвените проценти, което може да вкара икономиката в пълна рецесия. Това ги кара да изоставят благородния метал в полза на кеша.

Основи на инвестициите в злато

Инвестицията в злато може да е най-старата в света и все още е опция, която много хора използват. Обикновено тя се разглежда като възможност за хедж срещу инфлацията, тъй като стойността на метала обикновено е независима от други активи, като акции и облигации.

Има много начини за инвестиране в злато, включително чрез закупуване на физически кюлчета; закупуване на висококачествени златни бижута, инвестиране във фючърси или използване на взаимен фонд, обвързан със златото.

Защо инвеститорите предпочитат пари в брой пред злато?

Инфлацията е силно ускорена в момента и достига нива, каквито не са виждани от десетилетия насам. Като част от плана за борба с увеличението на цените Фед повишава лихвените проценти от началото на годината, като планира да го направи отново на следващото си заседание. Това затруднява американците да получават заеми, което означава, че ще циркулират по-малко пари и инфлацията ще се забавя. Една от последиците от това може да е рецесия, но служителите на Фед смятат, че борбата с инфлацията е по-важна.

Друго въздействие на по-високите лихвени проценти е скок в стойността на долара. Той се търгува на нива спрямо британския паунд и еврото, каквито не е достигал от дълго време. Докато това означава, че пътуването на един американец до Лондон например ще му излезе по-евтино, отколкото преди няколко месеца, инвеститорите виждат в долара силен хедж срещу евентуална по-дълбока рецесия.

Активно управляваните взаимни фондове записват най-добрата си година от 2009 г. насам, като разпределят повече от своите активи в кеш.

На фона на силния долар и високите лихвени проценти парите в брой не са за пренебрегване и дори могат да донесат стабилна възвръщаемост, подобна на тази при депозитните сертификати (CD). 

Цените на златото се понижават, тъй като все повече инвеститори се отказват от благородния метал в полза на кеша. Това отчасти се дължи на нарастващите лихвени проценти, помпащи силата на долара, който се използва като убежище в лицето на възможна предстояща рецесия.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Бит кой H
преди 1 година
До: SnaGi Прави сте и двамата. Не виждам място за спор тук. Фиатите са балони, надувани от 50 години (коментирах това в свързаната статия). Дори BTC има по-добро покритие от тях. Децентрализиран, лимитиран, дефлационен. Сега е на изключително нисък етап от ценовия си цикъл, а дори да предстои още понижение, не е от голямо значение при дългосрочна инвестиция. Дали пика на имотната криза, която тепърва започва, няма да съвпадне с ATH на BTC след около 3 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: bvg, Всички знаем какво е в момента. В статията се говори за започване на нов тренд, който разбира се е още в началото и още не може да бъде така усетен. Налага ли се найстина да ти обяснявам, защо по време на криза с увеличаващи се лихви, увеличаване на капиталовите буфери на банки, спиране на правителствени програми за наливане на ликвидност се стига до това кеша да е цар? Анализираме тенденциите, не какво виждат днес очите ни в магазина пречупено през погледа на баби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
bvg
преди 1 година
До: SnaGiБих се съгласил с теб, че кеша е цар, ако беше изсечен на златни монети, но под формата на хартия по-скоро кеша е ибрихчия и това личи като идеш на бензиностанцията, лидъл или фризьорката на жена ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: pinoccio, Разсъжденията са верни, ако приемеш, че отворената празнина бива запълнена от поне еднакво и нагоре платежоспособно население. Ако празнината бъде запълнена от черни скакалци, както се случи в моето село, с. Мадан, обл. Монтана и къща с декар двор беше продадена 2019г. за 2500лв. на кой от 2мата ще се окажат прави разсъжденията. Както на всички е видимо в момента и емигрантите от Афганистан ни подминават. Съгласен съм, че няма празно, но пълнежа ще е по лош от коренното население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 7
pinoccio
преди 1 година
До: SnaGi Разсъжденията са верни, ако приемеш, че населението намалява, което е факт, и отворената празнина не бива запълнена. Но в природата няма празно - нещо изчезне ли, друго идва. Така, че нашата благодатна откъм климат и плодородие страна никога няма да остане пуста. Тя и Европа няма да опустее - ще заприлича на икарус, пълен с марокански скакалци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 3
SnaGi
преди 1 година
До: bvg, Кешът винаги е бил цар, но имаше известен период, в който едни баламурници се подлъгаха в това, че имота е сигурна инвестиция в страна със силно намаляващо и застаряващо население, но с бумтящо строителство. Ха да видим скоро, кое ще е цар, кешът или празният имот. Да не се окаже, че бабичките първи да надушили на къде духа вятъра, а анализатори като теб се питат защо, защо така стана :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 18
bvg
преди 1 година
Всички бабички в момента летят към банките да откриват срочни влогове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още