IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Мечият пазар ще продължи и през 2023 г.

Стратезите изчисляват, че S&P 500 ще завърши 2023 г. на ниво от 4000 пункта – само с 0,9% по-високо от равнището в края на последната сесия

21:18 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите в акции, които се надяват на по-добра следваща година, ще бъдат разочаровани, според стратезите на Goldman Sachs Group Inc., които заявиха, че фазата на мечи пазар все още не е приключила.

„Условията, които обикновено съответстват на пазарното дъно, все още не са достигнати“, пишат стратези, включително Питър Опенхаймер и Шарън Бел, цитирани от Bloomberg. Според тях първо трябва да бъде достигнат връх при покачването на лихвените проценти и по-ниски оценки, отразяващи рецесията, преди да започне устойчивото възстановяване на фондовата борса.

Стратезите изчисляват, че S&P 500 ще завърши 2023 г. на ниво от 4000 пункта – само с 0,9% по-високо от равнището в края на последната сесия – докато европейският бенчмарк Stoxx 600 ще приключи следващата година с около 4-процентен ръст до 450 пункта.

Стратезите на Barclays Plc, водени от Емануел Кау, споделят идентична прогноза за общоевропейския показател, добавяйки, че пътят напред ще бъде „труден“.

Коментарите отразяват отчасти надеждите около скорошните ръстове на индексите, повлияни от новите данни за инфлацията в САЩ, които показаха леко намаляване на инфлационния натиск в страната, както и от облекчаването на противоепидемичните мерки в Китай.

По-оптимистичните новини помогнаха на основните индекси да навлязат технически на бичи пазар.

Рязкото възстановяване от средата на октомври е предхождано от една бурна година за световните фондови борси,  тъй като централните банки предприеха агресивни повишения на лихвените проценти, за да охладят нажежената инфлация, подклаждайки опасенията за рецесия.

Стратезите на Goldman посочват, че тези ръстове на индексите не са устойчиви, тъй като акциите обикновено не се възстановяват от спадове, докато темпът на икономическия растеж и този при печалбите не се забавят. „В краткосрочен план пътят пред фондовите борси вероятно ще бъде нестабилен и ще клони надолу“, добавят те.

Тяхното мнение е отразено и в коментарите на Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, който изтъква в бележка до клиенти, че американските акции ще завършат 2023 г. при почти непроменени цени спрямо сегашните нива и ще се сблъскат с трудности, докато излязат от мечия пазар, включително и с остър спад през първото тримесечие на 2021 г.

Стратезите на Goldman Sachs очакват акциите да се търгуват на същите ценови нива през 2023 г. като тези от 2022 г. Източник: Bloomberg Стратезите на Goldman Sachs очакват акциите да се търгуват на същите ценови нива през 2023 г. като тези от 2022 г. Източник: Bloomberg

Клиентите на Уилсън са се противопоставили на прогнозата му за понижение на S&P 500 до 3000 пункта през първите три месеца на следващата година - спад от 24% спрямо стойността на индекса в края на сесията в петък (18 ноември).

„Това, което все още предстои да бъде оценено, е рискът около отчетите, и това е, което в крайна сметка ще послужи като катализатор за пазара да достигне ново дъно“, добавя той.

Междувременно стратезите на Goldman очакват азиатските акции да се представят по-добре през следващата година, като регионалният индекс MSCI ще приключи годината с 11% ръст до 550 пункта. Техните колеги от Citigroup Inc. са настроени по-оптимистично по отношение на китайските акции, като казаха, че облекчаването на политиката на Пекин Covid Zero и подкрепата за имотния пазар ще доведе до повишаване на печалбите.

Тъй като мечият пазар все още е в разгара си, Опенхаймер и неговият екип препоръчват на инвеститорите да се съсредоточат върху т.нар. качествени акции на компании със силни баланси и стабилни маржове, както и такива с голяма пазарна стойност и запаси от енергия и ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още