IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните кредитни неизпълнения в Европа доближават пандемичния пик

Европейските фирми все още се сблъскват с предизвикателства, свързани с енергийната криза, рязкото нарастване на разходите за суровини и отлива на потребителско търсене

17:17 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на корпоративните кредитни неизпълнения се очаква да нарасне двойно в Европа през тази година до нива, които се доближават до най-мрачните дни на коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg, цитирайки становище на S&P Global Inc.

Консултантската фирма очаква делът на корпоративните дефолти по облигации с неинвестиционен рейтинг да нарасне за 12-те месеца до септември до 3,25% от 1,4% година по-рано.

Расте рискът от увеличение на неизпълненията, тъй като компаниите в Европа продължават да се сблъскват с предизвикателства, включително с енергийната криза, рязко нарастващите разходи за суровини и отлива на потребителско търсене заради инфлацията. В същото време рефинансирането на съществуващ дълг стана все по-скъпо, след като централните банки в световен мащаб започнаха целеустремено да увеличават лихвите, за да се справят с нажежената инфлация.

Затрудненията при рефинансирането на дълговете ще повлияят върху броя на корпоративните дефолти. Източник: Bloomberg Затрудненията при рефинансирането на дълговете ще повлияят върху броя на корпоративните дефолти. Източник: Bloomberg

„Ограничените алтернативи за рефинансиране за нарастващ брой емитенти с висок ливъридж и матуритет на главницата от 2023 г. до 2025 г. допринасят за увеличаването на броя на дефолтите в Европа през 2023 г. и 2024 г.“, пишат анализатори на Fitch, включително Ерик Розентал и Жоао Гаспар Товоли.

Те предвиждат нивото на неизпълнение на европейски високодоходни облигации да достигне 2,5% през 2023 г. спрямо 0,7% през миналата година и прогнозират, че делът на дефолтите по заеми с ливъридж ще скочи до 4,5% от 1,3% през същия период.

Делът на корпоративните облигации с неинвестиционен рейтинг да нарасне за 12-те месеца до септември на 3,25%, спрямо 1,4% година по-рано. Източник: S&P Global Market Делът на корпоративните облигации с неинвестиционен рейтинг да нарасне за 12-те месеца до септември на 3,25%, спрямо 1,4% година по-рано. Източник: S&P Global Market

Междувременно Moody’s Investors Service очаква корпоративните неизпълнения от кредитополучатели, които са емитирали облигации от неинвестиционен клас и заеми с ливъридж, да нараснат до 4,2% през ноември в сравнение с 3,1% през същия месец на 2022 г.

Прогнозите на рейтинговите агенции все още изостават в сравнение с пика от 6%, наблюдаван в края на 2020 г. - началото на 2021 г., когато въздействието на коронавирусните ограничения разтърси компаниите, но те могат да бъдат коригирани във възходяща посока, тъй като е малко вероятно централните банки да разхлабят паричната политика в близко бъдеще.

Броят на дефолтите вероятно ще нарасне двойно до края на третото тримесечие на годината. Източник: S&P Global Market Броят на дефолтите вероятно ще нарасне двойно до края на третото тримесечие на годината. Източник: S&P Global Market

В основата на прогнозите е размерът на дълга, който ще постигне матуритет през следващите няколко години. Общият размер на облигациите от неинвестиционен клас в Европа, Близкия изток и Африка, които имат падеж тази година, възлиза на 103 млрд. евро. Стойността на този дълг с матуритет 2024 г. е 154,9 млрд. евро, а на облигациите с падеж през 2025 г. – 238,9 млрд. евро, изчислява Bloomberg.

С наближаването на тези дати все повече кредитополучатели може да се опитат да отложат падежите и да се съгласят да платят по-големи лихви на по-късна дата - и по този начин да попаднат в класификацията на рейтинговите агенции за дефолт.

Ако повече компании не успеят да изпълнят задълженията си или се включат в процеси на преструктуриране, отписванията за банките също ще привлекат внимание. S&P Global очаква кредитните загуби за банките в Западна Европа да нараснат с около 20% до 87 млрд. долара през 2023 г. и да се задържат около това ниво през 2024 г.

Макроикономически и корпоративни фактори, влияещи върху обслужването на корпоративния дълг. Източник: S&P Global Market Макроикономически и корпоративни фактори, влияещи върху обслужването на корпоративния дълг. Източник: S&P Global Market

Все пак това може да не е голям проблем за кредиторите. „Очакваме по-големите загуби, които прогнозираме, да бъдат управляеми за банките, до голяма степен благодарение на нарастващите лихвени проценти, облагодетелстващи нетните лихвени маржове“, пишат анализатори на S&P.

По отношение на географията корпоративните затруднения нарастват по-бързо във Великобритания, отколкото в Европа, като Германия е на второ място след Обединеното кралство, според проучване на адвокатската кантора Weil, Gotshal & Manges. В доклада на Fitch Франция и Германия водят в Европа по отношение на очакванията за корпоративни дефолти относно кредитите с ливъридж през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още