IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Биодит“ ще произвежда устройства за защита на автомобили за вносител на Hyundai

Компанията е разработила устройствата преди четири години, те са одобрени и от три застрахователя за техни клиенти по „Каско“

10:14 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производителят на устройства за автоматизация „Биодит“ АД е подписал договор с вносителя на автомобили с марка Hyundai „Инд Комерс“ за доставка на устройства за автомобилна защита.

Устройствата ще се произвеждат съгласно изисквания на вносителя, посочват от „Биодит“ в съобщение, публикувано в сайта x3news.com. Устройствата ще се поставят на премиум автомобили и някои електрически модели.

Параметри по договора – срок, стойност, брой устройства, схема на плащания и т.н., не се разкриват. При запитване от страна на Investor.bg от компанията посочиха, че информацията е конфиденциална.

Компанията пояснява, че устройствата са разработени с цел защита на автомобилите от кражба. Дружеството предлага на клиентите два модела – с опция за пръстов отпечатък или с QR код.

При наличие на такова устройство автомобилът не може да бъде запален, без то да разчете пръстов темплейт или предварително генериран QR код, посочват от компанията в отговор на въпроси от Investor.bg.

От „Биодит“ са разработили устройството преди четири години. Компанията е оборудвала тестово 500 автомобила, като са предотвратени 36 опита за кражба.

Компанията допълва, че устройствата са одобрени и от три застрахователни компании за монтаж по желание на техни клиенти по застраховка „Каско“.

Дружеството отчете спад на приходите през първото тримесечие и 200 хил. лева загуба, но посочва, че са сключени два пъти повече нови сделки с клиенти, които към отчетния период са на авансови плащания. Те ще бъдат признати за приход в края на 2023 г. и ще бъдат отразени в годишния финансов отчет на дружеството.

Предстои компанията да представи финансовите си резултати за полугодието.              

В последните месеци дружеството обяви няколко нови сделки за оборудване на хотелски комплекси – с комплекса Utopia Forest до Бургас, ММ Boutique Hotel също в Бургас и др., както и с новия концесионер на софийското летище „СОФ Кънект“ АД за изграждане и въвеждане в експлоатация на биометрична система за отчитане на работно време.

Дружеството подписа и договор за предоставяне на финансова помощ по Програмата за икономическа трансформация от Националния план за възстановяване и устойчивост, съфинансиран от Европейския съюз чрез инициативата Next Generation EU. Общият бюджет на проекта е 200 247 лева, от които 50%, или 100 123,50 лева, е съфинансирането от ЕС. Останалата сума е осигурена от компанията.

С парите ще се купи оборудване и специализиран софтуер за производството на компанията.

Предстои провеждане на общо събрание на акционерите на „Биодит“ АД. На първата дата – 30 юни, не е имало кворум. Втората дата за общо събрание е 14 юли, като – съгласно нормативната уредба, то ще се проведе независимо от кворума.

Акциите на „Биодит“ поевтиняват със 17,58% в последната година, а пазарната капитализация достига малко над 20,7 млн. лева.

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още