IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на акции винаги има две страни

Инвеститорите, преследващи „Великолепната седморка“ и изкуствения интелект, игнорират много други възможности

07:47 | 13.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Издигането и спускането на люлка за двама е забавна част от детството на много деца. Но седенето в опорната ѝ точка не е забавно, тъй като тя е неподвижна за разлика от лостовия ефект в двата края, пише за Financial Times Ричърд Бърнстийн, главен изпълнителен директор на Richard Bernstein Advisors.

Пазарът на акции през последните няколко години действа като такава люлка, а „общият пазар“ представлява опорната ѝ точка. Цялостната пазарна статистика прикрива значителните различия в представянето на ценните книжа в краищата на люлката.

Технологиите, криптовалутите, иновациите, пробивите, изкуственият интелект и други привличащи вниманието инвестиции стоят от едната страна на люлката, докато всичко останало на глобалните пазари на акции седи от другата.

Пазарните ротации през последните няколко години имитират движението на люлката. През 2020 г. вълнуващата страна на люлката се издигна. Технологиите, потребителските стоки извън тези от първа необходимост и комуникациите бяха трите най-добре представили се сектора. Възвръщаемостта на криптовалутите се измерваше в стотици проценти, а седем технологични гиганта, сега наричани „Великолепната седморка“ (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Nvidia и Faccebook – бел. прев.), поскъпнаха повече от двойно.

Люлката започна да се уравновесява през 2021 г., като всичко останало в света се повиши през 2022 г. Седемдесет процента от пазарите извън САЩ се представиха по-добре от американските в доларово изражение през 2022 г. Широкият пазарен индекс на САЩ Russell 2000 изпревари технологичния Nasdaq-100 с 12 процентни пункта и надмина „Великолепната седморка“ с категоричните 25 пункта.

Пазарната люлка се измести драстично в обратна посока от началото на годината. Биткойнът, въпреки скорошното си отдръпване, е нараснал с повече от 50 процента. Комуникациите, технологиите и допълнителните потребителски стоки отново са най-добре представящите се сектори, с голяма разлика.

Най-важното е, че броят на акциите, които седят на издигащата се страна на люлката, се е свил драматично. Стойността на „Великолепната седморка“ се е повишила с 95% тази година до 31 август, като тези седем компании допринесоха с огромните 71% за покачването на индекса S&P 500 през 2023 г.

Изследванията, върху които работих с колеги от Merrill Lynch в началото на 90-те години, пише авторът, показаха, че финансовите пазари стават „дарвинистки“ и лидерството се стеснява, когато циклите на печалба се забавят. Оцеляването на най-силните описва среда, в която инвеститорите гравитират към все по-малко и по-малко компании, които могат да продължат да увеличават печалбите си.

Пазарите обаче се разширяват, когато циклите на печалбата се ускорят, тъй като по-нискокачествените и по-циклични компании имат по-голям оперативен и финансов ливъридж. Използвайки изтърканата аналогия, приливът вдига всички лодки.

Според тази рамка уникалното превъзходство на „Великолепната седморка“ през 2023 г. имплицитно включва изключително тежка прогноза за корпоративните печалби, глобалната икономика и дори цялостното корпоративно оцеляване, в което само седем компании ще растат. Очевидно има много повече от седем истории за растеж в целия глобален фондов пазар, така че може да има много пренебрегнати възможности от другата страна на люлката.

Американските акции с малка капитализация, Европа, Япония, Китай и области от САЩ, фокусирани върху реални производствени активи и възстановяването на промишления капацитет на Америка, изглеждат особено привлекателни.

Изкуственият интелект (AI) не е включен в списъка с атрактивни инвестиционни теми. AI несъмнено ще промени икономиката, както винаги правят новите технологии. Инвеститорите обаче трябва безпристрастно да отделят шума от възможността. Интернет промени значимо глобалната икономика, но ако човек беше купил Nasdaq една година преди технологичният балон да достигне своя връх, щеше да му отнеме 11 години, за да излезе на нула. Тъй като вече седят от вълнуващата страна на люлката, AI инвестициите вероятно също ще разочароват инвеститорите.

Индивидуалните инвеститори изглежда са склонни да поемат риск, докато се издигат нагоре. Разгледайте „бетата“ на техните портфейли - мярка за това колко волатилни са техните позиции спрямо пазара. Бета под единица показва по-малко волатилни позиции от пазара като цяло, а стойност над едно - по-волатилни.

Според стратегическия екип на Bank of America типичната бета на акциите в портфейлите на частни клиенти през 2009 г. е била около 0,75 пункта, а делът на самите акции в портфейлите - 39 процента. Днес бетата е 1,20 пункта, а делът на акциите - 60 процента. Общата експозиция на акциите (делът в портфейлите, умножен по бета) сочи, че индивидуалните инвеститори са уверени и показват малко признаци на страха, който постоянно демонстрираха в първите години на бичия пазар.

Индивидуалните инвеститори ентусиазирано яхат люлката нагоре, но повишеното им поемане на риск предполага, че са забравили, че люлката има два края. По-добрите и широкообхватни инвестиционни възможности може да са от страната на люлката по-близо до земята, завършва Бърнстийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 7 месеца
Еееееее, то големо откритие е направено тук. ВСЕКИ пазар си има две страни - продавач и купувач. Така си е от време оно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още