IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон си върна короната на най-голям фондов пазар в Европа

От ноември насам титлата бе в ръцете на Париж

14:09 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лондон си връща короната на най-голям фондов пазар в Европа от Париж, подкрепен от растящите цени на петрола, съобщава Bloomberg.

Общата пазарна капитализация на първични листвания в Лондон – без ETF фондове и американските депозитарни разписки (ADR), в момента възлиза на 2,888 трлн. долара спрямо 2,887 трлн. долара в Париж, показва индекс на Bloomberg.

Лондон загуба статута си на най-голям фондов пазар в Европа миналия ноември, продължавайки спада при акциите, започнал с вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз през 2016 г. Пазарът обаче, при който сериозен превес имат акции на компании от суровинния сектор, включително сините чипове Shell и BP, се представя повече от добре напоследък заради растящите цени на петрола.

„Великобритания се представя по-добре заради секторния си микс“, казва Джанет Муи, ръководител на пазарния анализ в RBC Brewin Dolphin. „Енергийният сектор е игра с ниска продължителност, с който може да се хеджира срещу експозиция към трайно чувствителен към по-високи лихви или инфлацията растеж“.

Париж, от друга страна, губи почва, тъй като сигналите за икономическо забавяне в Китай натежава върху френския сектор на луксозни стоки. Това удари компании като LVMH и компанията майка на Gucci Kering, сваляйки ги от върховете им от по-рано тази година.

В същото време има сигнали, че последните данни за инфлацията може да сложат край на кампанията за повишаване на основните лихви от Английската централна банка. Тя запази лихвите стабилни през септември след серия от 14 последователни повишения и трейдърите залагат, че ще направи същото на срещата си на 2 ноември.

Очакванията, от своя страна, отслабиха паунда. Той е поевтинял с около 2% през последните месец, което е съществено важно за индекс с компании, насочени към износа.

Въпреки това сред по-малките акции на Острова, които са с по-голяма експозиция към на британската икономика, перспективите са по-мрачни.

„Виждаме някои слаби търговски изявления от британски дружества със средна капитализация, което предполага, че тенденциите за намаляване на запасите и забавените разходи изглежда продължават по-дълго от очакваното“, казва Тинеке Фрики, ръководител на капиталовите проучвания за Великобритания в Waverton Investment Management.

Като цяло глобалните инвеститори продължават да избягват британския пазар, показа проучване на фондовите мениджъри на Bank of America през октомври. Разпределението към акции от страната е намаляло с три процентни пункта в сравнение с миналия месец до нетно 25% underweight тегло, най-ниското от октомври 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още