IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дошло ли е време за подновяване на бичите настроения за Big Tech акциите?

Очаква се забавяне на доходността от облигациите на САЩ, а това би насърчило целия фондов пазар, вкл. и технологичните акции

19:22 | 16.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите технологични акции се препъват на пазарите. Apple, Microsoft, Amazon.com, Nvidia и Tesla губят между 9 и 14% спрямо върховете си през 2023 г., след като през първите седем месеца на годината отчетоха двуцифрени ръстове в процентно изражение.

Alphabet и Meta Platforms засега са по-слабо засегнати от мечите настроения и за същия период изтрива 3-6%.

Няма как акциите да поскъпват вечно, а за спада има много причини – от оценките и условията на пазарите, през степента на тяхната популярност, та до покачването на доходността по американските облигации, пишат от Barrons.

Доходността от 10-годишните американски облигации скочи до 4,8% през последната седмица, най-високо ниво от 2007 г., от лятното дъно от около 3,7%.

Време за подновяване на бичите настроения?

Дали е дошло време за подновяване на бичите настроения относно технологичните акции? Според анализаторите на Barrons вероятно да.

Оттук насетне се очаква доходността по държавните облигации на САЩ да започне да се забавя. Няма как лихвите по облигациите да продължат да растат със същото темпо, защото вече отразяват плана на Федералния резерв да поддържа лихвите по-високи за по-дълго време.

Спад на доходността би насърчил цените на технологичните акции - и целия фондов пазар в този смисъл, но дори само по-бавното увеличение на доходността ще подкрепи сектора на пазарите.

Според Goldman Sachs група от седем технологични акции трябва да надмине другите 493 акции от по-широкия индекс S&P 500 с два или три процентни пункта, ако доходността от десетгодишните американски облигации остане същата или нарасне с до половин процентен пункт през следващите два месеца.

Очаква се нетният доход на групата да нарасне с около 20% през 2024 г., като прогнозите за печалбата се повишават от края на март, според FactSet. Това се дължи на изкуствения интелект.

Акциите на тези компании са по-евтини, отколкото бяха само преди няколко месеца. Сега седемте се търгуват на обща стойност 27 пъти по-висока от очакваните печалби за 2024 г., което е спад от 34 пъти при пика през тази година.

PEG коефициентът говори

Това се вижда и в съотношението PEG на същата група акции, което се изчислява от съотношението цена/печалба, разделено на очаквания ръст на печалбата на акция.

Анализаторите като цяло очакват дългосрочен годишен ръст на печалбата на акция от около 20,7% на тази група от седем акции. PEG коефициентът им е около 1,3, като е по-нисък от средния коефициент от 1,9 за останалите 493 акции на S&P 500, което означава, че купувачите на тези акции плащат по-малко за растежа на 7-те водещи технологични акции в сравнение с останалите акции, включени в S&P 500.

Microsoft е добър пример – акцията се търгува 28,2 пъти печалбата. Тъй като анализаторите очакват 16,2% годишен ръст на печалбата на акция през следващите три години, PEG коефициентът на акциите достига около 1,7.

За компанията въпрос на ръст на продажбите, а в основата на това ще стои изкуственият интелект. Очаква се продажбите да нарастват с малко под 16% годишно през следващите три години до около 344 млрд. долара през 2026 г. Най-големият ръст ще дойде от облачния продукт на Microsoft, Azure, който сега е подобрен с възможности за изкуствен интелект. Това е този тип подобрение на продукта, което помага на компанията да вдигне цените на абонамента и да вземе по-голям пазарен дял.

Ръстът на приходите няма да дойде без нарастващи разходи за научноизследователска и развойна дейност и маркетинг. Това ще ограничи ръста на маржовете на печалбата, но ръстът на печалбата пак ще е висок.

Десет технологични акции, препоръчани от Forbes

Според Forbes десетте технологични акции на месец октомври, освен Microsoft, включват Apple Inc., Alphabet Inc., NVIDIA Corp, Meta Platforms, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Tencent Holdings, Broadcom, Oracle, ASML Holding NV.

Има обаче някои рискове при инвестициите в технологични акции. На първо място, инвеститорите получават ниски или никакви дивиденти. Технологичните компании в S&P 500 имат средна дивидентна доходност под 2%. Много от тези компании се отказват от дивиденти, за да ги реинвестират в бъдещия си растеж.

Освен това най-големите печалби може и да са отминали. Най-големите технологични компании вече преживяха експлозивен растеж и най-доброто време за инвестиране в тях може да е отминало. Инвеститорите вероятно ще могат да постигнат по-висока възвръщаемост, като инвестират в по-малки фирми, въпреки че това носи риск при определянето кои ще са следващите големи печеливши позиции.

Въпреки че компаниите, които правят иновации, могат да генерират големи печалби, те също могат да се сблъскат със спънки заради нови играчи на пазара. Регулаторите също така могат бързо да променят пейзажа за нововъзникващите технологии, особено при разкриване на нарушения на данни.

Материалът не представлява препоръка за инвестиции в ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още