IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбата на зелени акции на Wall Street се задълбочава заради мрачни настроения

Много анализатори очакват Tesla да изпадне от топ 10 на най-големите компании в състава на S&P 500 догодина

11:06 | 27.11.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разпродажбите на зелени акции изглежда ще продължат и през 2024 г., което ще доведе до четвърта поредна година на загуби, показва ново проучване на Bloomberg.

Негативните настроения изглежда са готови да погълнат по-широк спектър от класове зелени активи, като електромобилният лидер Tesla Inc. се смята за изложен на риск да загуби мястото си сред 10-те най-големи компании в състава на американския широк борсов индекс S&P 500. Почти две трети от 620-те респонденти в проучването MLIV Pulse споделят, че планират да стоят далеч от сектора на електрическите превозни средства, а 57% очакват борсово търгуваният фонд iShares Global Clean Energy — който е намалял с около 30% тази година — да продължи спада си през 2024 г.

Мрачната перспектива отразява проблемите на "зелените" инвеститори около шока на постпандемичния свят, оформен от много по-високи лихвени проценти. Освен това е налице и една развиваща се регулаторна среда, която се фокусира върху т.нар. зелени претенции (greenwashing) и допълнително да понижи оценките.

Чат Рейндерс, устойчив инвеститор от три десетилетия, нарича спада при зелените активи „преломен момент“ за индустрията. Шумът около изменението на климата накара някои инвеститори да отклонят вниманието си от традиционните финансови показатели като предлагане, търсене и баланси, изтъква той.

Зелените акции вероятно ще продължат с разпродажбите през 2024 г. Източник: Bloomberg Зелените акции вероятно ще продължат с разпродажбите през 2024 г. Източник: Bloomberg

„Ще погледнем назад и ще кажем, че това беше ера на изключителни спекулации“, подчертава Рейндерс, който помага в надзора на активи за около 3,5 млрд. долара като съосновател на Reynders, McVeigh Capital Management. „Независимо дали става въпрос за меме акции или за зелени акции, всичко се продаваше изключително трудно“, добавя той.

Въпреки че респондентите на MLIV Pulse като цяло са обединени в своята мрачна представа за зелените акции в близко бъдеще, картината е различна, когато времевият хоризонт се удължи. Повечето анкетирани очакват, че ще трябва да защитят портфейлите си от климатичния риск през следващите години.

Гарвин Джабуш от Green Alpha Advisors споделя, че настоящата разпродажба представлява „временно дистанциране на капитала далеч от възобновяемите енергийни източници“. Брент Нюкомб, президент на Ecofin, който управлява активи за около 2 млрд. долара, споделя, че вижда спада на пазара като възможност за закупуване и добавя към позициите си в акциите на фирмите за комунални услуги.

Инвеститорите се дистанцират от електромобилните акции. Източник: Bloomberg Инвеститорите се дистанцират от електромобилните акции. Източник: Bloomberg

Но определянето на момента на възхода се оказва трудно. Инвеститорите, насочени към екологични, социални и управленски (ESG) цели, се надяваха тази година да предизвика рали благодарение на исторически нива на подкрепа под формата на пакети като Закона за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ. Вместо това ускорената инфлация и растящите лихвени проценти в крайна сметка удариха много ESG акции, като компаниите от сектора за вятърна и слънчева енергия се откроиха като едни от най-големите губещи.

Много компании за чиста енергия са капиталоемки, което ги прави по-уязвими от по-високите разходи по заеми от петролните и газовите компании с добре установени платформи. Освен това производителите на вятърна и слънчева енергия са засегнати от забавяния на проекти, изострени от проблеми във веригата на доставки, провалените планове и нарастващите разходи.

Следващият клас зелени активи, за който се очаква спад, са електромобилите, тъй като автомобилите, захранвани с батерии, остават твърде скъпи за голяма част от домакинства, борещи се с дългосрочните последици от инфлацията. Акциите на Tesla поскъпнаха с почти 140% през тази година до края на юли, но оттогава поевтиняха с около 20%.

Инвеститорите очакват климатичните промени да окажат въздействие върху тяхното портфолио от активи. Източник: Bloomberg Инвеститорите очакват климатичните промени да окажат въздействие върху тяхното портфолио от активи. Източник: Bloomberg

Преди две години Tesla беше оценена на 1,2 трлн. долара, което за кратко я направи петата най-голяма компания в S&P 500. Оттогава пазарната ѝ стойност падна под 800 млрд. долара, което я нарежда на осмо място в индекса. Почти 50% от респондентите на MLIV Pulse очакват компанията, водена от Илон Мъск, да изпадне от топ 10 през следващата година. Инвеститорите на Tesla също търсят начин как да отговорят на главния изпълнителен директор, който редовно шокира пазарите с изключително противоречиви коментари в социалните платформи.

И все пак скоростта на изменението на климата налага неизбежно пренасочване към по-екологични технологии, което налага повече инвестиции.

„Следващата година е важна за изпълнението и подновяването на целите за декарбонизация, тъй като усилията за декарбонизация по Парижкото споразумение изискват допълнителни, първоначални нетни инвестиции“, споделят анализаторите на Barclays Plc, ръководени от Маги О'Нийл. „Тъй като изглежда, че 2023 г. вероятно ще бъде най-топлата година в историята, а 2024 г. е потенциално гореща, адаптацията и декарбонизацията ще останат на фокус“.

На този фон две трети от респондентите на MLIV Pulse очакват изменението на климата да повлияе на стойността на портфейла през следващите три години. Това отразява предишни, подобни проучвания, като анкета на Bloomberg Intelligence, публикувана по-рано този месец, установи, че 89% от инвеститорите признават, че ESG показателите са тук, за да останат. А анкета сред предимно базирани в САЩ потребители на терминала на Bloomberg, публикувана през август, показва, че около две трети от респондентите смятат, че ESG акциите са твърде важни, за да се игнорират, въпреки че не харесват етикета.

О'Нийл от Barclays също отбелязва, че политическата обстановка остава ключова.

„Половината от населението на света ще гласува на избори през 2024 г.“, коментира още тя, добавяйки: „Тъй като обществената политика ръководи много от факторите, които правят ESG видни за инвеститорите днес, резултатите от тези избори имат значение“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
До: evlogi: Привързаност и респект към реалността не е от качествата, които се търсят напоследък при селекцията на Западните елити, особено в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
Реалността винаги има неприятната особеност в края на краищата да се налага над политическият хайп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още