IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бенчмарк Stoxx 600 достигна двегодишен връх

Здравният сектор се представи най-силно в борсовата сесия в понеделник

20:33 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският бенчмарк Stoxx 600 достигна най-високото си ниво от над две години насам в понеделник, подкрепен от здравния сектор, а френският и германският пазар изгубиха малко пара след достигнатите рекордни върхове миналата седмица, тъй като притесненията за икономиката натежаха върху нагласите на инвеститорите, предават Ройтерс и CNBC.

Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,2% и изплува на зелена територия за четвърти пореден ден. Изтъргуваните обеми бяха малки, а американските пазари са затворени заради празник.

Секторът на здравеопазването отбеляза ръст от 1% и достигна нов двегодишен връх, поведен от книжата на AstraZeneca, които поскъпнаха с 3,2%, след като комбинация от лекарството ѝ срещу рак Тагрисо с химиотерапия за лечение на вид рак на белия дроб беше одобрена от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,22% до 7728,5 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0,15 на сто до 17 092,26 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,37% и завърши деня на равнище от 7768,55 пункта.

Секторът на суровините отбеляза спад с 1%, тъй като цената на медта се понижи, след като Китай запази лихвата си по средносрочните заеми, а пазарите са съсредоточени върху изпитващия затруднения имотен пазар в страната.

Във Франция правителството понижи прогнозата за ръста на брутния вътрешен продукт от 1,4% на 1%, тъй като войната в Украйна и в Газа и забавянето при водещите търговски партньори помрачиха перспективите.

В редовния си месечен доклад Бундесбанк заяви, че Германия вероятно е в рецесия заради слабо външно търсене, предпазливи потребители и буксуващи местни инвестиции.

Stoxx 600 отбеляза четвърти пореден седмичен ръст миналия петък, стимулиран от оптимизма около силните корпоративни отчети и надеждите за скорошно понижаване на лихвите от ЕЦБ.

Тази седмица инвеститорите ще наблюдават окончателните данни за инфлацията и индекса PMI за еврозоната и брутния вътрешен продукт на Германия, за да преценят икономическия статут на Стария континент.

На корпоративния фронт книжата на Forvia поевтиняха с 12,7%, след като по-рано през деня постигаха ръст. Седмият по големина доставчик на автомобилни части планира да съкрати 10 хил. работни места в Европа през идните пет години.

Цената на акциите на Santander се повиши с 1,8% след нова програма за обратно изкупуване на акции и повишаване на дивидента. Банката помогна на испанския бенчмарк IBEX да нарасне с 0,6%.

Книжата на Rheinmetall поскъпнаха с 4,1% след съобщението за плановете на водещия производител на артилерийски снаряди да открие завод за боеприпаси в Украйна.

Цената на акциите на Bechtle спадна с 5,5%, след като Barclays даде рейтинг underweight на германския IT доставчик.

Книжата на Telecom Italia поскъпнаха с 5,9%, след като Bank of America повиши рейтинга им от „задръж“ на „купувай“ и тласна телекомуникационния индекс до близо двуседмичен връх.

Цената на акциите на Currys се повиши с 36,4%, след като китайската JD.com съобщи, че обмисля възможна оферта за британската компания за търговия на дребно с електроника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още