IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, но цената върви към седмичен ръст*

Цените са под въздействието на спада на запасите от суров петрол в САЩ, украинските нападения с дронове срещу руски рафинерии и прогнозите на МАЕ за търсенето

07:55 | 15.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се понижават в петък, но са напът да отбележат ръст от близо 4% за седмицата, тъй като резките спадове на запасите от суров петрол и горива в САЩ, нападенията с дронове срещу руски рафинерии и прогнозите за ръст в търсенето на енергоизточници подкрепиха цените, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за май поевтиняха с 41 цента до 85,01 долара за барел, след като преминаха прага от 85 долара за първи път от ноември в четвъртък. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за април отбелязаха спад от 32 цента до 80,94 долара за барел.

Международната агенция за енергия повиши в четвъртък прогнозата си за ръста на търсенето през 2024 г. за четвърти път от ноември в момент, когато нападенията на хутите нарушават корабоплаването в Червено море.

Търсенето на петрол в света ще нарасне с 1,3 млн. барела дневно през 2024 г., с 110 хил. барела повече спрямо миналия месец, съобщи МАЕ в новия си доклад. Тя прогнозира лек дефицит в предлагането тази година спрямо предвиждания преди това излишък, след като страните членки на ОПЕК+ удължиха съкращенията.

Нападенията на Украйна срещу руски петролни рафинерии във втори пореден ден на засилени атаки с дронове в сряда също подкрепиха цените на петрола. При нападенията беше причинен пожар в най-голямата рафинерия на "Роснефт" при една от най-сериозните атаки срещу енергийния сектор на Русия през последните месеци.

Запасите на САЩ от суров петрол намаляха неочаквано миналата седмица, след като рафинериите засилиха процесите на преработка, а наличностите от бензин спаднаха в условията на нараснало търсене, съобщи Администрацията за енергийна информация в сряда.

От гледна точка на търсенето очаква се Китайската централна банка да остави непроменена основната си лихва по средносрочните заеми в петък, показа допитване на Ройтерс.

По-ниските лихви понижават разходите на потребителите за обслужване на заемите, което може да подкрепи икономическия растеж и търсенето на петрол.

В САЩ някои признаци за забавяне на икономическата дейност вероятно няма да накарат Федералния резерв да започне да понижава лихвите преди юни, тъй като други данни, публикувани в четвъртък, показаха по-голямо от очакванията повишение на производствените цени миналия месец.

*Информацията е актуална към 7,36 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още