IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се възстановяват след изненадващ спад на запасите в САЩ*

Атаките на Украйна срещу руска петролна инфраструктура също създават опасения за предлагането

08:53 | 21.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се възстановяват в четвъртък, подкрепени от намаляващите запаси от суров петрол и бензин в САЩ, въпреки признаците, че Федералният резерв в САЩ може да запази лихвите по-високи за по-дълго време, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за май поскъпват с 55 цента до 86,50 долара за барел, след като отбелязаха спад от 1,6% в сряда. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 47 цента до 81,74 долара за барел след понижението с около 1,8% в предходната сесия.

Запасите от суров петрол в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, намаляват за втора седмица, съобщи Администрацията за енергийна информация в САЩ. Запасите са се свили неочаквано с 2 млн. барела до 445 млн барела в седмицата до 15 март спрямо очакванията на анализатори, участвали в допитване на Ройтерс, за ръст от 13 хил. барела.

„Изглежда, че очакванията за силен ръст все още са непокътнати с ново неочаквано намаляване на запасите от суров петрол в САЩ миналата седмица, докато пазарните участници продължават да преценяват рисковете от още по-голямо нарушаване на предлагането на руско-украинския фронт“, коментира Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Наличностите намаляват, тъй като износът расте, а рафинериите продължават да засилват дейността си. Наличностите от бензин спадат за седма седмица, като са надолу с 3,3 млн. барела до 230,8 млн., което показва стабилно търсене на горива.

Данните за наличностите дадоха известна подкрепа на пазара, след като цените поеха надолу предишния ден на фона на смесените очаквания на ръководители на Фед.

Американската централна банка запази лихвите в диапазона 5,25%-5,50% в сряда, а централните банкери потвърдиха очакванията си за едва три понижения тази година. Това показва, че лихвите вероятно ще останат по-високи за по-дълго време.

Това обаче може да намали икономическия растеж, а това ще засегне и търсенето на гориво в бъдеще. Но продължаващите притеснения за това как атаките на Украйна срещу руски рафинерии ще повлияят на световното предлагане на петролни продукти също подкрепят цените.

„Пазарът остава притеснен от проблеми, свързани с предлагането. Ударите с дронове на Украйна, които извадиха от строя 12% от общия капацитет на Русия за преработка на петрол, вероятно ще затегнат пазара на фона на продължаващите съкращения от ОПЕК“, коментира ANZ Research в бележка.

Украйна засили атаките си срещу руска петролна инфраструктура, като най-малко седем рафинерии бяха атакувани с дронове този месец в продължаващата повече от две години война. Атаките са намалили със 7%, или около 370 500 барела дневно, капацитета на руските рафинерии, сочат изчисления на Ройтерс.

Анализатори считат, че ако нарушенията на работата се задържат за по-дълго време, това може да принуди руските производители да намалят предлагането, ако не могат да изнасят суров петрол и трябва да се справят с ограничени възможности за складиране.

*Информацията е актуална към 8,42 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още