IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на по-широкия пазар тласна Stoxx 600 до двуседмично дъно

Секторите на комуналните услуги, търговията на дребно и телекомуникациите бяпа сред най-тежко засегнатите в петък

20:50 | 05.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общият спад на пазарите тласна европейския бенчмарк Stoxx 600 до над двумесечно дъно в петък след „ястребови“ коментира на някои ръководители на Федералния резерв, нарастването на напрежението в Близкия изток и по-горещите от очакванията данни за работните места в САЩ, предават Ройтерс и CNBC.

Европейският бенчмарк Stoxx 600 отбеляза спад от 0,9%, като записа най-лошия си ден от началото на февруари. За седмицата индексът отчете понижение от 1,2 на сто и отбеляза най-лошата си седмица от средата на януари.

Секторите на комуналните услуги, на търговията на дребно и на телекомуникациите бяха сред най-тежко засегнатите със спад между 1,6% и 2,2 на сто.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,81% до ниво от 7911,16 пункта. Германският DAX отписа 1,24% и завърши деня на равнище от 18 175,04 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 1,11% до ниво от 8061,31 пункта.

Нови данни показаха много по-висок от очакванията ръст на работните места в САЩ извън земеделието през март, който може да отложи очакваните понижения на лихвите от Федералния резерв тази година. Ръководителите на централната банка направиха „ястребови“ изявления преди и след публикуването на данните.

Оптимизмът около намаляването на лихвите от Европейската централна банка и Фед е основният двигател на ръстовете на фондовите пазари в света от края на 2023 г.

Акциите бяха подложени на натиск и от растящата доходност по облигациите на страните от еврозоната след публикуването на данните за работните места в САЩ.

Отразявайки безпокойството на инвеститорите, индексът на волатилността euro STOXX достигна най-високото си ниво от ноември 2023 г.

Европейските борси бяха под натиск от началото на търговията след „ястребови“ изявления от представители на Фед и засилването на напрежението в Близкия изток.

В Европа данни за продажбите на дребно в еврозоната показаха спад с 0,7% на годишна база, което е под понижението с 1,3 на сто, очаквано от икономисти, участвали в допитване на Ройтерс.

Книжата на швейцарската компанията SoftwareOne поевтиняха с 1%, след като тя обяви, че всички консултанти сега са против пълното заместване на борда на директорите ѝ.

Цената на акциите на Holcim намаля с 0,5%, след като швейцарската компания за строителни материали заяви, че ще купи Tensolite, която произвежда и доставя бетонови системи в Южна Америка.

Книжата на Bureau Veritas поевтиняха с 0,7%, след като френската инвестиционна компания Wendel съобщи, че е продала 9% от акциите в компанията за подкрепа на бизнеса.

Shell съобщи, че очаква значително по-ниски резултати от бизнеса си с търговия с втечнен природен газ през първото тримесечие спрямо предходните три месеца. Но цената на акциите ѝ се повиши с 0,6% благодарение на по-високите цени на петрола.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още