IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в сектора на отбраната тласна надолу европейските пазари

Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,6% във вторник

20:50 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разпродажби на книжа на компании в областта на отбраната тласна надолу европейския банчмарк Stoxx 600 във вторник, а инвеститорите се готвят тази седмица за ключови данни за инфлацията в САЩ и решението за паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,6% за деня, след като в миналата сесия постигна най-силното си представяне от близо три седмици насам.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,11% до ниво от 7934,79 пункта. Германският DAX отписа 1,32% от стойността си и завърши деня на равнище от 18 076,69 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,86% до ниво от 8049,17 пункта.

Книжата на компании от сектора на отбраната като шведската SAAB, италианската Leonardo, германската Rheinmetall и френската Thales бяха сред най-слабо представилите се в Stoxx 600, като отбелязаха спад с между 4,9% и 9,8%.

Индексът на европейските аерокосмически и отбанителни компании се понижи с 3,7 на сто и записа най-лошия си ден от над една година насам.

Трейдърите са притеснени от рекордния ръст на сектора, стимулиран от растящите военни разходи след нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като анализаторите отбелязват вероятност от проблеми с оценките.

Предпазливостта преобладава преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ и решението на ЕЦБ за лихвите, което може да покаже кога големите централни банки може да започнат да намаляват лихвите тази година.

Книжата на банките от еврозоната отбелязаха спад с 1%, след като допитване на ЕЦБ показа, че кредиторите са намалили одобрените ипотечни кредити през първото тримесечие за първи път от над две години, но търсенето на кредити е продължило да намалява, тъй като лихвите са останали високи в стагнираща икономика.

Цената на акциите на Daimler Truck Group се понижи с 4%, след като компанията обяви спад на приходите си от продажби през първото тримесечие с 13%.

Книжата на Biomerieux поскъпнаха с 8,6%, след като френската компания за диагностика, обяви органичен растеж над консенсусните очаквания през първото тримесечие и представи нов петгодишен стратегически план.

Цената на акциите на KGHM нарасна с 8,7%, след като BoFA Securities повиши рейтинга на книжата на минната компания.

Книжата на BP постъпнаха с 1,3%, след като британският петролен гигант прогнозира ръст на производството на петрол и газ през първото тримесечие, както и нисковъглеродна енергия спрямо предходните три месеца.

Италианската корабна компания Fincantieri отбеляза ръст от 3,9%, след като финализира сделка с Norwegian Cruise Line да достави четири нови круизни кораби.

Секторът на суровините не се вписа в по-широката тенденция и постигна ръст от 1,4%, като нарасна за втори пореден ден до най-високото си ниво от началото на годината.

Междувременно италианското правителство понижи прогнозата си за растежа за тази и следващата година и заяви, че държавният дълг се очаква да нарасне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още