IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в еврозоната улесняват одобрението за ипотеки, но търсенето пада

Една от причините са рекордно високите лихвени проценти на ЕЦБ

12:02 | 09.04.24 г.
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

Банките в еврозоната са свалили летвата за одобрение на ипотечни кредити през последното тримесечие за първи път от повече от две години, но търсенето им продължава да намалява на фона на високите разходи за заеми и стагнацията. Това показа проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

Финансовата институция повиши лихвените проценти до рекордно високи нива, за да овладее инфлацията, спирайки растежа на банковото кредитиране в 20-те държави от валутния съюз.

Макар че банките стават по-малко предпазливи, поне по отношение на отпускането на жилищни заеми, домакинствата и компаниите показват малък апетит за поемане на нов дълг, сочи тримесечното проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране.

"Банките облекчиха изискванията си за одобряване на заеми на домакинства за покупка на жилище през трите месеца до март и затегнаха достъпа до корпоративно кредитиране по-малко, отколкото се очакваше. Въпреки това те все още отчитат значителен спад в търсенето на кредити от компании и по-малко понижение на интереса към жилищните заеми. По-високите лихвени проценти, както и по-ниските фиксирани инвестиции за фирмите и отслабеното потребителско доверие оказват сериозен натиск върху търсенето на заеми“, посочват от ЕЦБ.

Все пак банките очакват подобрение през трите месеца до края на юни с „умерено нетно намаление на търсенето“ на корпоративни заеми и дори увеличение на търсенето на заеми за домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още