IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 неправомерни трансакции с "финансови мулета" са предотвратени у нас тази година

Финансовите институции и правоохранителните органи в съвместна кампания срещу “финансовите мулета” за осми път

18:11 | 05.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българските правоохранителни органи са идентифицирали 104 “финансови мулета” и осем лица, които ги набират, както и 38 жертви от престъпната дейност по време на тазгодишната кампания, насочена срещу схеми за изпиране на пари. В хода на текущата кампания с помощта на банките в страната са установени 104 неправомерни трансакции – почти двойно повече от миналата година, като са предотвратени щети на стойност над 1,5 млн. евро. Тези данни съобщи Асоциацията на банките в България, която за осма поредна година се включва с финансови институции и правоохранителни органи от 25 държави в кампания, насочена срещу схеми за изпиране на пари и набиране на “финансови мулета”.

Повече от 1800 банки и други финансови институции и компании за компютърни технологии са докладвали за над 4 хил. неправомерни трансакции, в които са използвани „финансови мулета“, като предотвратените щети са за 17,5 млн. евро. Тази година са установени 8755 лица „финансови мулета“ и 222 лица, които ги набират, като действията на правоохранителните органи са довели до арестите на 2469 лица, според данни на Европол. В хода на кампанията са инициирани 1648 разследвания.

"Финансово муле" е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисиона. Според статистика на Европол в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни. Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат нужда от парични средства – студенти, хора, които са загубили работата си, и други. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

От АББ напомнят, че лицата, които стават “финансови мулета”, имат ключова роля при изпирането на средства, придобити чрез широк спектър от онлайн измами, например, така популярните напоследък телефонни измами, фишинг измами с имейли, имитиращи реално съществуващи сайтове, измами при електронна търговия, подмяна на сим карти, социално инженерство и други. Глобалната кампания е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/, а партньор е Европейската банкова федерация, на която българската банкерска организация е член.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още