IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът може да не е дигитално злато, а дигитални перли

Всяка нова технология рано или късно е измествана от нещо още по-ново - дали това ще е съдбата и на най-голямата дигитална валута?

18:36 | 26.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Коригирана спрямо промените в цената на живот, унция злато има приблизигелно същата покупателна сила, както и в древния Рим преди 2000 години. Обзалагането, че биткойнът е дигитално злато, предполага, че ще е също толкова траен съхранител на стойност, особено докато емитираните от правителствата валути губят стойността си с времето.

Но историята показва, че това, което се случи с перлите, се случва и с технологиите: стават жертва на това, което икономистът Йозеф Шумпетер нарича „вечната буря на съзидателното унищожение“.

От 2009 г. до 2014 г. беше бумът на BlackBerry от 25 млн. активни потребители до 85 млн. активни потребители, карайки телефоните с капаче да изглеждат като изкопаеми. След това iPhone се появи и отвя BlackBerry.

Персоналните компютри Commodore и Atari бяха погребани от IBM и Apple; пионерите при търсачките Go.com и Infoseek бяха смазани от Yahoo, която на свой ред бе детронирана от Google. При социалните мрежи Friendster бе наследен от MySpace, която пък бе заличена от Facebook.

Телефон Blackberry. Изображение: Scott Olson/Getty Images Телефон Blackberry. Изображение: Scott Olson/Getty Images

Ако в началото на новото хилядолетие сте залагали на това, че интернет ще промени света, компанията, на която вероятно сте залагали, е била Cisco Systems. Благодарение на хардуера, формиращ гръбнака на интернет, Cisco стана компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. Но облачните изчисления сложиха край на това, поставяйки фирми като Amazon, Microsoft и други далеч пред Cisco.

Почти всяка предишна революционна технология е била революционизирана. Пуснатата през 2009 г. мрежа на биткойна досега само е ставала по-силна. Дали не може да бъде съборена?

Кодът, който дава живот на биткойна, като всеки софтуер, изисква периодично актуализиране. В миналото е бил податлив на бъгове, въпреки че те така и не го засегнаха значително. Но ако грешка в програмирането остане незасечена достатъчно дълго време и стане широко прилагана, това може да компрометира стабилността и сигурността на биткойн мрежата – което, на свой ред, може да нанесе удар по стойността на валутата.

„Всяко (софтуерно) актуализиране е потенциален увреждащ вектор“, коментира Лин Алдън, автор на книгата „Broken Money“ и независим инвестиционен стратег, който препоръчва биткойна на клиентите си.

Както предупреждават и проспектите на новите биткойн ETF-и, нови дигитални валути може да се появят и да намалят търсенето – и стойността – на биткойна. Това може и да не се случи с години, ако изобщо стане. Или пък може да стане внезапно и изненадващо.

„Никога няма да достигнем края на иновациите“, коментира Мат Хоган, главен инвестиционен директор на Bitwise Asset Management, която управлява Bitwise Bitcoin ETF, който бе пуснат на 10 януари.

„Теоретично е възможно друг дигитален актив да замести биткойна като аполитичен съхранител на стойност“, казва Хоган. „Когато купувате биткойн, вие не купувате криптовалутите като цяло, вие купувате биткойн: един актив, едно парче софтуер, една част от екосистемата“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
pln
преди 2 месеца
До: mr. YodaБез ток 1 година цялото човечество няма да е различимо от оборска тор. Ти в складове с консерви и оръжие ли инвестираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 2 месеца
Без ток направо за 1 година ще се превърнат в оборска тор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 2 месеца
Биткойнът може да не е дигитално злато, а дигитални перли => а перлите стареят и се превръщат в тъмен прах. За разлика от златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
cyclop
преди 2 месеца
Да не излезе аHални топчета само. Иначе, щом в сайт за пропаганда и официални сводки на Мин Ист се пише срещу него, явно ще излезе че е нещо интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още