IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколадът може да поскъпне още повече, ако реколтата в Африка е лоша

Миналата година цените на какаото нараснаха с 47%, а в средата на септември фючърсите в Ню Йорк достигнаха 12-годишен връх

14:28 | 30.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Има опасност шоколадът да стане още по-скъп, ако новата реколта от какао в Западна Африка приключи разочароващо, пише Bloomberg.

Цените на какаото нараснаха с около 47% през миналата година заради опасения, че лошото време и болест по растенията ще засегнат производството в Кот д’Ивоар и Гана, които отговарят за две трети от световното предлагане. Климатичното явление „Ел Ниньо“ може да влоши още повече нещата и анализатори очакват трети пореден недостиг в света за новия сезон, който тъкмо започва.

Това означава, че инфлацията на щандовете със сладки изкушения може да продължи, дори когато натискът върху цените на останалите храни се смекчава. Водещи производители на шоколад като Hershey и Lindt & Spruengli вече предупредиха за възможно ново повишаване на цените, а има признаци, че по-скъпите стоки вредят на търсенето от Европа до ключовия за растежа пазар в Азия.

„Сегашното положение изглежда относително тежко, ако не се стигне до значително подобряване на перспективите“, коментира Данър Стецел, вицепрезидент на отдела за суровини за Азия в консултантската компания StoneX. „Ново повишаване на цените може да натежи на потреблението“, допълва той.

Фючърсите върху какаото в Ню Йорк достигнаха 12-годишен връх в средата на септември и бяха съвсем близо до цена, виждана за последен път през 1979 г., въпреки че оттогава цените леко намаляха. Силното им повишаване се дължеше на прекомерния дъжд и болести, които засегнаха реколтата в Западна Африка.

Ключовият въпрос сега е колко голяма ще бъде реколтата, чието прибиране започва неотдавна в Гана и се очаква да започне скоро в Кот д’Ивоар.

През юли Кот д’Ивоар прогнозира реколтата след основния сезон на прибирането от 1 октомври до март да намалее с почти една пета спрямо миналата година, съобщиха запознати с въпроса източници. Количеството все още може да се промени, след като някои фермери задържаха предлагането от по-малката реколта в средата на годината в очакване на по-високи цени през новия сезон.

Анализатори от Rabobank и Marex очакват реколтата в Западна Африка да намалее през сезон 2023-2024 г. Marex прогнозира дефицит в света от 279 хил. тона, над предишните два дефицита, взети заедно.

Цената на какаото неотдавна достигна най-високото си ниво от четири десетилетия насам. Графика: Bloomberg LP Цената на какаото неотдавна достигна най-високото си ниво от четири десетилетия насам. Графика: Bloomberg LP

Затегнатият пазар намира отражение и по веригите за доставка. Заводите за какао в света забавиха обработването на зърната в продукти, използвани в сладкарството. Cargill неотдавна съобщи, че високите цени започват да подкопават ръста на търсенето в Азия, а швейцарската компания Barry Callebaut обяви през юли по-ниски продажби.

Реколтата в Африка е задушена и защото фермерите са изправени пред по-високи разходи или недостиг на изкуствени торове и пестициди. Мнозина живеят под прага на бедността, а заплащането им се определя от властите. Това означава, че те не се възползват веднага от по-високите цени на фючърсите.

Това затруднява подсилването или лекуването на болните дървета. Вирусът CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) е най-подценяваната заплаха за производството във водещия производител Кот д’Ивоар, като засяга около една пета от реколтата в страната, казва Стив Уотъридж, ръководител на отдела за анализи в Tropical Research Services.

За новия сезон в страната фермерите в област Даноа очакват да приберат по-малка реколта заради липсата на шушулки. Тези в Сан Педро казват, че реколтата ще бъде забавена, след като дъждове са наводнили плантациите, въпреки че някои производители ще приберат по-голяма реколта благодарение на млади дървета, които са по-устойчиви на заболявания.

Близо една десета от реколтата миналия сезон е била изгубена в област Кварбенг в Гана, главно заради заболяване и липсата на химикали, казва Майкъл Ачемпонг, който наблюдава над 1500 производители. Има риск остаряващите дървета да намалят производството в Гана, смята Уотъридж.

Но производителите в Гана получиха подкрепа, след като страната, която започна новия сезон три седмици по-рано, за да ограничи нарушаването на продажбите, повиши заплатите им с над 60%, за да обезсърчи контрабандата в Кот д’Ивоар и да стимулира инвестициите. Това може да доведе до по-голямо производство, смята Ачемпонг.

Но за да може евентуално нарастване на производството да доведе до по-ниски цени, е нужно време и все още има притеснения, че „Ел Ниньо“ може да предизвика суша по-късно през сезона и да застраши реколтата.

Освен това има притеснения, че новите правила за обезлесяване в Европа ще доведат до повишаване на разходите на шоколадовата индустрия и в крайна сметка на потребителите.

Засега как ще се представи реколтата в Западна Африка е от ключово значение за цените на какаото.

„Шоколадът е луксозна стока, затова не е нужно винаги да следва разтегливата връзка цена срещу търсене. Но по-високите цени в крайна сметка ще означават по-малко потребители“, отбелязва Стецел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още