IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подкрепя с 240 млн. лв. компании с печат за качество от ЕК

Първата процедура за проекти на високотехнологични компании ще мине през Плана за възстановяване и устойчивост с бюджет от 118 млн. лева

17:20 | 17.02.23 г.
Снимка: МИР
Снимка: МИР

България ще подкрепи с близо 240 млн. лева високотехнологични компании, които са получили "Печат за високи постижения" от Европейската комисия (ЕК), като първата процедура за подкрепа ще бъде през Плана за възстановяване и устойчивост с бюджет 118 млн. лв. Това съобщи Министерството на иновациите и растежа.

Знакът за качество се дава на проекти, които са кандидатствали и не са получили финансиране по програмите "Хоризонт 2020" и "Хоризонт Европа". В същото време идеите и разработките са достатъчно качествени и имат потенциал от тях да се развият нови продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката на страната. Те ще получат средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и от новата Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация", съобщи Лора Йосифова от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към МИР.

По думите ѝ първата процедура за подкрепа на високотехнологичните компании с "Печат за високи постижения" се очаква да бъде отворена за кандидатстване в следващите седмици, като оценката на проектните предложения ще бъде ускорена, след като те вече са преминали през ЕК.

През 2024 г. ще бъдат пуснати и други подобни мерки през Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация на стойност около 120 млн. лв.

По програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация ще бъде осигурено допълващо финансиране за създаване на национална мрежа от 12 цифрови иновационни хъба. Лора Йосифова потвърди, че четири от тях са получили частично финансиране от програма "Цифрова Европа“, а останалите осем – "Печат за високи постижения".

Очаква се процедурите за изграждането им да бъдат публикувани за обществено обсъждане през март. Всеки от хъбовете ще е специализиран в приоритетните за съответните региони сектори. Въпреки че са регионално насочени, звената ще могат да оказват подкрепа на дружества от цялата страна, както и на всички европейски фирми, които потърсят тяхната помощ.

За пример Йосифова даде Пловдив, където ще бъде разположен агрохъб, който ще подкрепя иновативното развитие на ферми, земеделски производители и свързани със земеделието фирми. Ще има и такива, които ще помагат на компании от сектор "Строителство", както и за подобряването на киберсигурността в компаниите. Въпреки че са регионално насочени, звената ще могат да оказват подкрепа на дружества от цялата страна, както и на всички европейски фирми, които потърсят тяхната помощ.

Мярката за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови иновационни хъба ще бъде отворена за кандидатстване през март с бюджет от 140 млн. лв.

През второто полугодие на годината се отварят за кандидатстване другите две мерки по програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация. Едната е ваучерната схема за малки и средни предприятия за внедряване на научни разработки в бизнеса. Тя е с бюджет близо 50 млн. лв.  Другата процедура е за развитие на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, която е с бюджет 336 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още