IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва пълно разследване на придобиването на iRobot от Amazon

Комисията ще реши до 15 ноември дали да даде разрешение за сделката, или да я блокира

21:12 | 06.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Придобиването от Amazon на производителя на роботи прахосмукачки iRobot за 1,7 млрд. долара може да намали конкуренцията и да заздрави позицията на Amazon като онлайн пазарна платформа, предупредиха европейските антитръстови регулатори в четвъртък.

Европейската комисия започна пълномащабно разследване и ще реши до 15 ноември дали да даде разрешение за сделката, или да я блокира.

Антитръстовите органи по целия свят засилиха контрола върху големите технологични компании, придобиващи по-малки конкуренти, разтревожени за натрупването на данни от само няколко компании и от големите играчи, възползващи се от доминиращата си роля на нови пазари.

Придобиването, обявено през август миналата година, ще добави робота Roomba на iRobot към портфолиото от умни устройства на Amazon, което включва гласовия асистент Alexa, умни термостати, устройства за сигурност и смарт дисплеи за стена.

iRobot създаде първата си прахосмукачка Roomba през 2002 г. По-рано Amazon заяви, че пазарът на прахосмукачки е много конкурентен, с много китайски играчи.

“Комисията е разтревожена, че сделката ще позволи на Amazon да ограничи конкуренцията на пазара за прахосмукачки и ще заздрави позицията ѝ на онлайн пазарна платформа“, каза ЕК.

“Комисията си сътрудничи отблизо с други органи по конкуренцията по време на първоначалното разследване и ще продължи това сътрудничество в рамките на задълбочено разследване. Откриването на задълбочено разследване не предрешава резултата му“, допълват от ЕК.

Решението на органа за защита на конкуренцията потвърди твърдения на Ройтерс от миналия месец и се случва месец, след като антитръстовата агенция на Великобритания разреши сделката безусловно след предварителен преглед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още