IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един представител на ръководството на Blue Origin напуска компанията

Вицепрезидентът по операциите Майк Ейлола се оттегля, като цитира лични причини

18:11 | 21.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mario Tama/Getty Image
Снимка: Mario Tama/Getty Image

Вицепрезидентът по операциите на Blue Origin напуска ръководството "по лични причини", става ясно от вътрешнофирмен имейл, видян от Ройтерс, като това е третото напускане на старши мениджър, оповестено за по-малко от месец в космическата компания на милиардера Джеф Безос, който междувременно се стреми да засили конкурентната си позиция спрямо SpaceX на Илон Мъск.

Главният изпълнителен директор на Blue Origin Боб Смит е споделил пред служителите в имейл в петък, че Майк Ейлола, вицепрезидент по операциите на компанията от 2021 г. насам, „напуска компанията по лични причини“ на 3 ноември, като отделът му ще бъде разделен на две нови звена.

Напускането на Ейлола следва плановете, обявени миналия месец от Безос, да замени Смит, който е главен изпълнителен директор на Blue Origin от 2017 г., с Дейв Лимп от Amazon.com до края на годината. А Брент Шерууд, ръководителят на досегашното звено за изследвания и развитие на компанията, ще напусне следващия месец , съобщи Ройтерс

Ейлола, бивш мениджър в Honeywell Aerospace, ръководеше работата по веригата на доставки в Blue Origin, производствените апарати и огромната мрежа от съоръжения на компанията в САЩ, докато дружеството достига късните етапи на разработване на своята ракета New Glenn от следващо поколение.

Безос основава Blue Origin през 2000 г. с визията милиони хора да живеят и работят в космоса. Основателят на Amazon се стреми да превърне компанията в голям бизнес за изстрелване на ракети и пилотирани космически мисии, който може да съперничи на SpaceX. Безос наема Смит, също бивш член на ръководството на Honeywell Aerospace, през 2017 г. да ръководи това обвинение.

Тази година Blue Origin си осигури договор с НАСА на стойност 3,4 млрд. долара за изпращане на хора на повърхността на Луната през следващото десетилетие и в по-широк план постигна успех с бизнес за суборбитален човешки космически туризъм, съсредоточен върху ракетата New Shepard за многократна употреба. Освен това компанията планира да изгради космическа станция в околоземна орбита.

Но проектът New Shepard беше задържан за повече от година след инцидент през 2022 г. без екипаж. Разработката на ракетата New Glenn за многократна употреба на Blue Origin беше отложена с години, което отлага дългоочаквания дебют на компанията в околоземната орбита и нейния опит да предизвика конкурента SpaceX в глобалния космически сектор.

През последните няколко месеца корпоративната структура на Blue Origin се промени значително, тъй като нейното ръководство се обнови.

По-рано този месец компанията представи ново звено In-Space Systems и извади от сенките своята разработка на нов маневрен космически кораб, Blue Ring, с цел да завземе част от нарастващ пазар за зареждане с гориво и разполагане на космически кораби в орбита. Тази година Blue Origin също превърна своята програма за кацане на Луната в ново независимо бизнес звено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 6 месеца
което показва колко трудна и неблагодарна работа е създаването и успешно експлоатиране на инфраструктура за космически изстрелвания ... не става само с пари ... питайте човекът с песнопойките и надупченият газ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още