IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След края на безплатните пари: Три обещаващи технологии, които не оправдаха очакванията

Става дума за технологии за милиарди долари, в които много от инвеститорите вярваха, но така и не станаха масови

13:51 | 23.01.24 г. 2
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Преминаването към добавена (или смесена) реалност и добавянето на изкуствен интелект върху това, все пак може да оправдае инвестицията на Meta. В крайна сметка това е същият път, по който върви Apple със своите очила Vision Pro.

Ясно е обаче, че тежките, огромни очила за добавена и виртуална реалност трябва да извървят дълъг път, преди хората да се почувстват комфортно и да ги използват като основно устройство. Освен това днешните очила все още не са достатъчно мощни, за да направя тази визия реалност.

Блокчейн

Биткойнът има своя момент, след като Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ одобри борсово търгуваните фондове, но това не е реално валидиране на основната технология – блокчейна. Ако не друго, приемането на биткойн ETF от масовите финансови компании хвърля светлина върху неуспеха на всеки друг израз на блокчейна да създаде нещо с реално съдържание и стойност, поне на този етап.

Лесно е да се забрави, че само преди няколко години блокчейн революционерите щяха да рестартират целия интернет, изграждайки го върху т.нар. „Web3” технологии. Голямата идея беше да превърнете всичко, което бихте искали да притежавате или с което искате да търгувате – от произведения на изкуството, валути в игри и въглеродни кредити – в недублиращи се единици от данни, които живеят в блокчейни. След това тези „токени“ могат да бъдат търгувани, проследявани и достъпни за всяка компания или физическо лице.

„Има хора, които все още изграждат Web3, но нещата нямат нищо общо с преди“, коментира Моли Уайт, софтуерен разработчик, който проучва Web3 и проекти с криптовалути. „Голяма част от шума и финансирането, които биха дошли само при споменаването на блокчейна, се изместиха към изкуствения интелект, или каквото си мислят, че е следващата дойна крава“, допълва тя. (Уайт не е единствената, която отбелязва бързото пренасочване на капитала и еуфорията от криптовалутите към изкуствения интелект.)

Други твърдят, че целият шум и измами, които са резултат от широкото приемане и слабата регулация на криптовалутите, са хвърлили сянка върху това, което стои в основата на полезността на блокчейна. Поне на теория те могат да направят собствеността върху активите прозрачна и прехвърляема по начина, който да ги направи по-достъпни.

Няколко компании за рисков капитал от Силициевата долина генерираха огромна възвръщаемост чрез криптоинвестиции до срива на платформата за търговия с криптовалути FTX. Сега този кладенец пресъхва, въпреки че във фирмите за рисков капитал все още има истински вярващи, които твърдят, че ще е нужно повече време, докато залозите дадат резултат. Те призовават за търпение и за търсене на нови места за инвестиции в сектора.

Скот Коминърс, партньор в криптоизследванията на Andreessen Horowitz и професор в Harvard Business School, посочва билетите за събития, продавани като незаменими токени като пример за това.

Засега обаче примерите за това приложение са малко. През март миналата година Ticketmaster направи експеримент с издаване на билети, свързани с NFT (незаменими токени) по искане на музикална група, а бизнес изложение в Индиана превърна продажбата на базирани на NFT билети основен трик на конференцията. Andreessen Horowitz е инвестирал в редица други Web3 стартъпи, нито един от които не е станал особено популярен.

Последна актуализация: 13:51 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 месеца
най-огромната г-л-у-п-о-с-т на ФБ с метавселената беше , да НЕ НАЕМАТ някой топ екип от гейм-студио специализирали в мултиплеър игри , и да НЕ ИЗПОЛЗВАТ някой топ engin : unreal , crytek , havok ... абсолютна тотал щета на екипът взел решението те да програмират всичко и да е в техната система вградено ... :))) ... нещо като рашибозуците да си взривят тръбите !! но това е реалността . имаме си поговорка : г-л-у-п-о-с-т-т-а не ходи по гората !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Naemate1
преди 3 месеца
Три мъртво-родени глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още