IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела чества 10 години начело на Microsoft. Какво обаче му предстои?

Той е един от най-уважаваните лидери в Силициевата долина, но пътят му напред е осеян с много въпроси за бъдещето на Microsoft

17:41 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Задържане на кадри

Част от служителите на Microsoft работят там повече от 20 години. Мнозина ще си тръгнат скоро. От години служителите казват, че могат да печелят повече в други технологични компании. Някои са получили по-големи възнаграждения след като са напуснали, а след това са се върнали. Microsoft разполага с 81 млрд. долара в брой и може да иска да използва повече за задържането на важни кадри, особено на най-високото ниво, за по-дълго време.

Продукти

Критиците на Microsoft често казват, че компанията рядко се справя добре от първия път, що се касае до нов хардуер или софтуер, като е най-добре да се изчака третата версия. Първият таблет на компанията Surface от 2012 г. например не получи много добри отзиви. Днешният Surface се радва на по-добри оценки, но далеч не е най-популярният таблет в Amazon – iPad е. Microsoft остава слаба в създаването на продукти в нови категории, твърди бивш директор. Телефоните с двоен екран Surface Duo, работещи с Android, не се наложиха, а Microsoft Loop – отговор на модерни приложения за производителност като Notion, все още не се справя особено добре в магазините за приложения.

Регулация

Антимонополните власти наскоро блокираха придобивания на Adobe и Amazon. Те се опитаха, но не успяха да попречат на сделката на Activision и Microsoft. Но големите усилия на Microsoft в сферата на изкуствения интелект се случват чрез инвестиция, а не чрез покупка. Лина Кан от Федералната търговска комисия през януари заяви, че агенцията ще проучи инвестициите на доставчиците на облачни услуги в AI стартъпи. Microsoft също така получи запитвания за облачните си практики и в Европа. Регулаторният натиск не е нещо ново за Microsoft, която промени поведението си след нашумял случай, заведен от Министерството на правосъдието на САЩ през 90-те години.

Отношенията с OpenAI

В документи до регулаторите Microsoft нарича OpenAI „наш стратегически партньор“. Необичайната природа на споразумението излезе на преден план през ноември, когато Надела работи извънредно, за да върне Сам Алтман начело на стартъпа, след като бордът изненадващо го уволни. Microsoft и OpenAI се конкурират в продажбата на AI услуги на компании и имат отношения, които могат да предизвикат вътрешни търкания. При разпределянето на графичните процесори към OpenAI например, Microsoft понякога лишава другите си отдели от тях, казват двама източници, запознати с въпроса. На събитие проез ноември на сцената Алтман каза на Надела, че двете компании имат „най-доброто партньорство в технологиите“. OpenAI обаче невинаги е доволна, че разчита на Microsoft като свой облачен доставчик, посочва един от източниците.

След скандала през ноември Надела успя поне да осигури място на Microsoft в борда на OpenAI. Говорител на OpenAI коментира пред CNBC, че компанията гледа на Microsoft като на много добър партньор.

Следващото голямо нещо

Надела непрекъснато търси следващата категория, която може да генерира приходи и печалба. Очилата с добавена реалност HoloLens на компанията, които бяха представени през 2016 г., не се превърнаха в голям хит. Надела се надяваше, че AI Copilot, добавен към търсачката Bing през февруари 2023 г., ще доведе до поскъпване на акциите, но Google остава явен лидер в тази категория. Тази седмица Надела заяви, че Bing е спечелила дял през четвъртото тримесечие. Въпреки че AI може да е следващото голямо нещо за Microsoft, компанията ще трябва да продължи да открива нови начини за стимулиране на растежа.

Засега Надела има доста неща, с които да се занимава. Засега анализаторите очакват средно 12% увеличение на цената на акциите на Microsoft през следващата година, според FactSet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още