IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела чества 10 години начело на Microsoft. Какво обаче му предстои?

Той е един от най-уважаваните лидери в Силициевата долина, но пътят му напред е осеян с много въпроси за бъдещето на Microsoft

17:41 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Майкъл Нейтън беше старши директор в Microsoft до 2016 г., когато напусна поста за работа в сферата на рисковите инвестиции. Нейтън твърди, че е казал на Надела за възможността, докато двамата си тръгвали от среща с клиенти в Силициевата долина. Вместо да се ядоса или да създаде неудобна ситуация, Надела му казва да вземе това, което е научил от Microsoft и да го сподели.

„Беше невероятно. Той напълно премахна тежестта от този разговор“, коментира Нетън.

Същевременно Надела се доказа и като решителен лидер. През 2018 г. той повярва в идеята за придобиването на GitHub само 20 минути след като Нат Фрийдман, тогава корпоративен вицепрезидент на Microsoft, започва да му предлага офертата. Надела веднага предлага Фридман да стане главен изпълнителен директор на GitHub, припомня си Фридман. В крайна сметка Microsoft плати 7,5 млрд. долара за стартъпа за съхранение на код.

Microsoft отказва да коментира тази история.

Никой не би сбъркал Надела с шоумена Балмър. Предшественикът на Надела беше известен с това, че танцуваше на сцената на конференции и въодушевяваше големи тълпи. Сега Балмър е собственик на отбора от NBA Los Angelis Clippers и често може да бъде видян да се държи по подобен начин и на игрището.

Въпреки че Надела няма чак такава развлекателна стойност, той е доказал, че е по-ефективен от Балмър, когато става въпрос за сключване на сделки. В допълнение към GitHub, Надела направи скъпи придобивания като LinkedIn, компанията майка на Minecraft – Mojang, както и Nuance Communications, които допринесоха за финансовото представяне на гиганта. Балмър нямаше такъв късмет. Неговите сделки за aQuantive и Nokia бяха катастрофални.

Наскоро Надела помогна на Microsoft да завърши придобиването за 75 млрд. долара на издателя на игри Activision Blizzard – сделка, която инвеститорите известно време няма да знаят как да оценят.

А в областта на изкуствения интелект Надела носи заслуга за инвестирането на милиарди долари в стартъпа OpenAI, което доведе до подобрения на продуктите и приходите от облака от нови и стари клиенти и дава на Microsoft лидерска позиция на един зараждащ се пазар.

Надела е може би най-известен в технологичната индустрия с това, че тласна Microsoft по-дълбоко в облачния бизнес. Azure, която записа 30% ръст на приходите през последното тримесечие, се появи в годините на Балмър. Надела обаче беше човекът, който му вдъхна живот, превръщайки го от изследователски проект в продукт, казва Кевин Далас, главен изпълнителен директор на компанията на софтуер за бази данни EDB и ветеран, работил 24 години в Microsoft.

„Не се срамувам да кажа, че гледам на него като на лидер, от когото съм се учил, благодарение на когото съм израснал“, коментира Далас и добавя: „И продължавам да го следя“.

Ако погледнем пътя напред 56-годишният Надела, ето някои от най-големите предизвикателства, с които той ще трябва да се бори.

Актуалност

През 2020 г. Microsoft обмисляше да купи бизнеса на TikTok в САЩ, но нищо не излезе от тези преговори. Въпреки че някои от по-младите поколения работят със софтуера на Microsoft, той не е непременно онова, с което са израснали, а може и да не е това, което предпочитат. Компанията трябва да се подготви за ера, в която поколението Z ще отговаря за IT бюджетите. ChatGPT на OpenAI, който някои ученици и студенти използват, може да бъде началото.

Последна актуализация: 17:41 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още