IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела чества 10 години начело на Microsoft. Какво обаче му предстои?

Той е един от най-уважаваните лидери в Силициевата долина, но пътят му напред е осеян с много въпроси за бъдещето на Microsoft

17:41 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато Сатя Надела замени Стив Балмер като главен изпълнителен директор на Microsoft през февруари 2014 г., софтуерната компания беше затънала в посредственост. Пазарната ѝ капитализация беше малко над 300 млрд. долара.

Десетилетие по-късно стойността на Microsoft е нараснала десетократно до 3,06 трлн. долара, което я прави най-високо оценената публична компания в света, изпреварвайки Apple. Освен това вече се е утвърдила като лидер в ключови области като облака и изкуствения интелект, пише CNBC.

Докато Надела отбелязва своята 10-годишнина начело, той се радва на редица похвали в технологичната индустрия за това, че успя да промени наратива в Microsoft, чиито акции понижиха стойността си с 30% по време на 14-те години, в които Балмър управляваше. В този период компанията беше притисната от Google в уеб и мобилното търсене и напълно изостана на пазара на социални мрежи.

Много инвеститори и анализатори, следящи технологичната индустрия, биха казали, че най-вече заради Надела Microsoft се позиционира като мощна компания в обозримо бъдеще.

Надела „е специален и е човек, който трябва да се счита за един от най-великите технологични изпълнителни директори“, коментира Аарвинд Ширинивас, съосновател и главен изпълнителен директор на стартъпа за изкуствен интелект Perplexity, който е подкрепен от основателя на Amazon Джеф Безос.

По пътя на Надела има редица препятствия, докато той се бори за бъдещия растеж на гиганта.

Регулаторите са притеснени за мощта на Microsoft. Конкурентите ревнуват. Някои клиенти са скептични относно харченето на още повече пари за инструментите с изкуствен интелект (AI) на компанията, след като вече отделят толкова големи бюджети за редица продукти на Microsoft. А компанията, заедно с другите технологични гиганти, прави масови съкращения на кадри напоследък. От началото на 2023 г. тя премахна 10 хил. работни места, а през януари отстрани 1900 души от звеното си за игри.

Един от най-големите проблеми на Microsoft, когато Надела пое ръководството, беше затвореният характер на нейните продукти. Microsoft беше известна с това, че защитава своя софтуер Windows и Office и осъжда алтернативите с отворен код. Оперативната съвместимост тогава не беше особено популярна.

„В известен смисъл културата беше или го искаш, или си тръгваш“, коментира Арън Леви, съосновател и главен изпълнителен директор на доставчика на облачни услуги Box, който прекара първите си години, следвайки директно един от продуктите на Microsoft. Надела направи компанията по-внимателна към нуждите на клиентите, казва Леви. Двете компании вече имат редица продуктови интеграции.

Управляваната от Надела Microsoft създаде партньорства и част от най-големите си конкуренти. През 2023 г. съоснователят на Oracle Лари Елисън за първи път посети централата на Microsoft в Редмонт, Вашингтон, във връзка с общ облачен проект на компаниите. В интервю от 2020 г. Пат Гелсингер, който по това време беше главен изпълнителен директор на VMware, заяви, че предлагането на софтуера на компанията в облака Azure на Microsoft е подобно на „мирен договор в Близкия изток. Сега Гелсингер управлява Intel, която прави чипове за компютри работещи с Microsoft Windows и облачни платформи като Azure.

В епохата на Надела Microsoft допринесе и за проекти с отворен код, пусна софтуер с лицензи за отворен код и предложи версия на своето комуникационно приложение Teams за Linux.

Надела е изненадвал и по други начини.

Последна актуализация: 17:41 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още