IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Споразумението за износ на зърно в Черно море едва ли ще се удължи след 19 ноември

Българските зърнопроизводители не изнасят продукцията си, произведена със скъпи торове, препарати и скъпо гориво, заради ниската изкупна цена, посочи земеделецът

21:21 | 04.11.22 г.

Споразумението, с което в сряда Русия се съгласи да възобнови участието си в програмата за безопасен износ на украинско зърно в Черно море, няма да бъде удължено, след като изтече на 19 ноември, прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria земеделският производител Борислав Петков. Той напомни, че само няколко дни преди това Русия заяви, че се оттегля от пакта, а смяната на мнението на Кремъл предизвика силна волатилност на стоковите пазари и големи изменения в цените на пшеницата, слънчогледа, соята и други култури.

"Не сме очаквали нещо друго. При всяка една информация, която ограничава износа извън Украйна котировките се оцветяват в зелено и обратно - когато се отвори коридорът – те стават в червено. Виждаме колко е важна, за съжаление, Русия и нейното поведение, както и колко е важно украинското зърно и колко влияе на световните борси и на България", коментира Петков.

По думите на земеделският производител пазарът тепърва ще реагира на предизвикателствата – на глобалната политика, на войната в Украйна, на засушаването и на другите климатични промени. „В такъв волатилен пазар, какъвто наблюдаваме в момента, зависим от много фактори, не сме и виждали през последните 15 години. В рамките на следващите две седмици ще станат ясни очакванията за реколтата в САЩ, каква е сеитбата в ЕС, да се направи анализ и тогава отново ще видим как ще реагират борсите“, посочи Петков.

Той потвърди, че България няма нужда нито от украинска пшеница, нито от украински слънчоглед. "По противоречиви данни украинският слънчоглед, който остава в България, е между 600 хил. и 700 хил. тона. Това е изключително голямо количество и затова в момента българският слънчоглед на българските производители от тазгодишната реколта стои по складовете“, съобщи земеделският производител.

На въпроса защо, след като има количества зърнени култури на склад в България, страната ни не ги изнася, след като в световен мащаб има глад за такава продукция, Петков отговори, че причината е в неприемливата изкупна цена, на която се купуват културите.

"Ние произведохме продукцията си през 2022 година с изключително скъпи торове, препарати и обработки, при много скъпо гориво. Добивите, които са получени, няма как да бъдат продадени под себестойността, която сме формирали", обясни той.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още