IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays: Главозамайващата волатилност при петрола скоро ще приключи

Липсата на сериозен дисбаланс в предлагането и увеличаването на еластичността при доставките ще ограничат сериозните колебания при цените, смята кредиторът

20:57 | 21.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първо, растежът в производството на американски шистов петрол се очаква да се забави до средата на следващото десетилетие. Второ, въпреки че доказаните запаси от петрол са скочили с 50% през последните 20 години, от 683 млрд. барела до 1,696 трлн. барела, повече от половината от тях се намират в рискови области, където, според Barclays, извличането на ресурса ще бъде съпроводено с повишени разходи. И трето, електрическите превозни средства ще започнат да влияят върху търсенето на петрол, макар подобна прогноза да се отнася за времето след 2025 г.

В крайна сметка цените ще се повишат през следващите години, но не по драматичен начин. Печалбите ще бъдат скромни и не толкова волатилни, както в миналото, посочват от банката.

Втора основна причина за стабилизиране на цените е виждането на Barclays, че освен увеличаване на предлагането, ще се увеличи и неговата еластичност.

През последното десетилетие растежът на добива на шистов петрол в САЩ се ускори значително, като единствената отличителна черта там е, че проектите са краткосрочни и в повечето случаи могат да бъдат изконсумирани за няколко седмици.

От друга страна конвенционалните находища, особено най-големите такива, могат да бъдат използвани години наред.

Краткият живот на шистовите проекти означава, че тяхната продукция е много по-силно обвързана с ценовите колебания. Когато цените се сриват, добивът на петрол се забавя бързо и обратното. Освен това, тъй като шистовият петрол продължава да обхваща все по-голяма част от общото предлагане, неговите характеристики стават много по-влиятелни. Голяма част от петролната индустрия вече се пренасочва към по-краткотрайни проекти за добив, изоставяйки дългосрочните такива.

Загрижеността на Саудитска Арабия относно загубата на пазарен дял принуждава Рияд да задържа петролните цени в относително тесен диапазон.

Търсенето също е по-еластично. Развиващите се пазари са намалили субсидиите за изкопаеми горива след пазарния срив през 2014 г., което ги излага на колебанието на цените.

Barclays твърди, че отрицателната корелация между щатския долар и цените на петрола се е разпаднала. Това означава, че нововъзникващите пазари ще чувстват по-нестабилни. Ако доларът се засили и цените на петрола престанат да се понижават като отговор, то ценовият ефект във валутите на развиващите се пазари ще бъде по-силен.

По този начин търсенето ще намалява, което в крайна сметка ще ограничи и резките ценови колебания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още