IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Младите хора не би трябвало да разчитат на държавната пенсия, тъй като сме сред 5-те най-застарели нации в света, с най-бързо намаляващо население и с голяма неграмотност сред младежта

07:36 | 15.11.11 г. 82
В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Кой е виновен за ниските пенсии? Кой е виновен за плановете за увеличаване на пенсионната възраст?

Отговорът е само един: Виновник е фактът, че България е демографски грохнала страна в сравнение с другите държави. Думите не са пресилени.

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция, но не сме толкова богати и индустриално развити.

Не е чудно, че няма чуждестранни инвестиции в България, тъй като първото изискване на чуждите инвеститори е добра демографска картина, каквато нямаме.

Показателно е, че в Исландия и Норвегия мъжете се пенсионират на 67 години, а у нас плановете за вдигане на пенсионната възраст до 65 г. се приемат на нож от синдикатите, макар че като най-застаряла нация пенсионната възраст е нормално да е още по-висока.

Не трябва да се забравя, че мнозина се пенсионират по-рано, като например неоперативни служители в МВР и Министерство на отбраната. Тоест не криминални полицаи или летци, а секретарки, администратори и т. н. в системата на силовите министерства.

Не трябва да се забравя и че има възможност всички да се пенсионират на 40 или 50 години, но пенсиите ще бъдат като сега символични, тоест по 120, по 150 и по 200 лв., с които няма как да имаме достойни старини.

Изводът

При тази демографска картина не може да има едновременно високи пенсии и пенсиониране преди 70-годишна възраст 

Рисковете

Често се предлага да се вдигнат осигуровките, за да се плащат текущите пенсии. Вече видяхме няколкостотин хиляди млади българи да напускат страната, а останалите ще ги последват, ако държавата се опита да им смъкне кожите, за да плащат повече. Малкото останали млади хора няма да могат да издържат пенсионерите и страната ще изпадне в агония.

Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 0 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Пич бюджета не е уравнение.Ако искаш да спестиш ДДС за някои категории стоки трябва да изкараш част от сивия сектор на светло. А резервите там са много. 30-40% от икономиката ни се счита за сива. Начина това да стане е да се съкрати пътя на парите. Т.е. данъците ни да отиват директно за публичната услуга - примера ми е с част данъците на родителите директно да се превеждат на училището. Родителите да има някаква роля в управлението на парите си и отглеждането на децата. Така ще има стимул да се осигуряваш на реална заплата.Същото може да се приложи и в Здравеопазването(50% да са лични), Пенсионното осигуряване(мин. заплата + доброволни фондове).Така бюджета ще се освободи от достатъчно тежести, че да може да преглътне 100-200 млн. по малко ДДС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 14 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
Ех Пешко , ако можеше и до стената да ги наредиш ! Аман от *** като тебе ! АМИ АКО НЕ ИСКАМ ПЕНСИЯ БЕ СЛАДУР ! След БАНКИТЕ пенсионното "осигуряване" е най-голямата измама, която МИЛИОНИ приемат ОВЧЕДУШНО и си траят.Да вземат поне да си го кажат , че е ДАНЪК и искаш не искаш това е. Иначе навсекъде тръбат колко са ни ниски данъците в БГ ха ха ха егати и кумунистите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 4
topfly
преди 12 години
"И кво ще правят тия "млади и образовани" хора от цял свят в България? Какво ще работят тука? Или просто ставаме транзитна спирка ... "Една от причините за малкото чуждестранни инвестиции в България са липсата на добре образована ръботна ръка! Ако имаме повече образовани хора ще имаме и повече работни места!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 2
Andreshko62
преди 12 години
"Тоест младите трябва да трупаме бели пари за черни дни защото държавата буквално няма да може"не раъбирам как се "трупат" тези бели пари - под дюшека ли, в банка ли - под дюшека, всеки ден може да те оберат, в банка, инфлацията изяжда лихвата. Не мисля, че някой може да "натрупа" бели пари, че и да ги задържи до пенсия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 9
пешко
преди 12 години
сигуп.рно има решение и то много просто ама ха деи да го предложи някой дето не е някой а никой кво ни топлиот тази материя общо взето разбират 5 човека и точно затова не се случва а примери колкото искаш напр. германия как ли плащат прилични пенсии като им се трупнаха на главите и на джобовете онези от гдр без грам вноскитова некой майстор тук ще го обясни ли само си представене 4 млн. пенсионера нови за плащане а?та верния отговор е някъде там да се събира не нужното а онова което е задължително по закон който не плаща в кафеза или жестоки глоби и тогава ще мислим за 65 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
верно, много тъпо "Саше"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 13 rate down comment 2
aldy
преди 12 години
"...В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии..."В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране и малки пенсии. Другото е нагла лъжа. И причината е, че много маймунки се наредиха на клона и цуцат яко - раннопенсиониращи се милиционери и военни (шапки, демек), за които НИКОЙ не е внасял осигурителни вноски, 20 заплати пак от гърба на редовно осигуряващите се и плюс всичко, средно ДВА ПЪТИ по-големи пенсии. Ами то брашнян чувал да беше, пак щеше да спре да пуска, колкото и да го тупаш. Безотговорност и лакомия... Това е причината. Като в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 12 rate down comment 1
naso_fr
преди 12 години
Много добра статия отново!Поставят се правилните въпроси, а решението на проблема ще е като с БДЖ... ще фалира, ще задлъжнее като лудо и после ще се правят някви споразумения за спасяване, ама ще плаща пак и отново данъкоплатецът!1 работещ в БГ издържа - 2 пенсионера, 1 деца, 3 безработни... от там слагаме ЕРП-та, Топлофикации, Газпром, Плодово-зеленчукова мафия и т.н. и т.н.Е, трудно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 9 rate down comment 8
Crux
преди 12 години
Ти си забележително ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 11
all_trader2
преди 12 години
ВИНОВНИ СА ПАЛЯЧОВЦИТЕ , НЕКАДЪРНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ КОИТО РАЗСИПАХА ,ОКРАДОХА И НАПРАВИХА ОТ БЪЛГАРИЯ *** НА ЕВРОПА виновни са много хора - почти всички управлявали Бантустана от 97-*** насам виновни са хора като Царя, Велчев, Дянков ,Станиешев ,Доган , Костов ,Василев, Бойко - само да спомена няколко от очевадните виновници за жалкото състояние в което се намера България днес търсете тям винониците - толкова ли не схванахте какво се случва тук за тишя години????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още