IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Младите хора не би трябвало да разчитат на държавната пенсия, тъй като сме сред 5-те най-застарели нации в света, с най-бързо намаляващо население и с голяма неграмотност сред младежта

07:36 | 15.11.11 г. 82
В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Кой е виновен за ниските пенсии? Кой е виновен за плановете за увеличаване на пенсионната възраст?

Отговорът е само един: Виновник е фактът, че България е демографски грохнала страна в сравнение с другите държави. Думите не са пресилени.

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция, но не сме толкова богати и индустриално развити.

Не е чудно, че няма чуждестранни инвестиции в България, тъй като първото изискване на чуждите инвеститори е добра демографска картина, каквато нямаме.

Показателно е, че в Исландия и Норвегия мъжете се пенсионират на 67 години, а у нас плановете за вдигане на пенсионната възраст до 65 г. се приемат на нож от синдикатите, макар че като най-застаряла нация пенсионната възраст е нормално да е още по-висока.

Не трябва да се забравя, че мнозина се пенсионират по-рано, като например неоперативни служители в МВР и Министерство на отбраната. Тоест не криминални полицаи или летци, а секретарки, администратори и т. н. в системата на силовите министерства.

Не трябва да се забравя и че има възможност всички да се пенсионират на 40 или 50 години, но пенсиите ще бъдат като сега символични, тоест по 120, по 150 и по 200 лв., с които няма как да имаме достойни старини.

Изводът

При тази демографска картина не може да има едновременно високи пенсии и пенсиониране преди 70-годишна възраст 

Рисковете

Често се предлага да се вдигнат осигуровките, за да се плащат текущите пенсии. Вече видяхме няколкостотин хиляди млади българи да напускат страната, а останалите ще ги последват, ако държавата се опита да им смъкне кожите, за да плащат повече. Малкото останали млади хора няма да могат да издържат пенсионерите и страната ще изпадне в агония.

Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 9 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
И кво ще правят тия "млади и образовани" хора от цял свят в България? Какво ще работят тука? Или просто ставаме транзитна спирка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Какво имам в предвид:В зависимост от това дали имаш деца ДОД да е 5%(над 2 деца),7,5%(2деца), 10%(1), 15% без деца. А детските да се премахнат във вида, които е в момента.ДДС върху детски лекарства, храни, учебни помагала, дрехи да се махне!!!Държавата да поема до 90% от здравните разходи за дете 0 имунизации, логопеди, редовна профилактика, дори обучение на родители - за да са наясно как се развива едно дете.Финансирането на училища и детски градини да става директно от данъците, които плащат родителите(стимул за излизане от сивата икономика). Самите У-ща и детски градини да се управляват 50:50 от родителски и учителски съвет. А не от директор, който се чуди какви далавери да направи. Паралелите трябва постепенно да се намалят до 15 деца в клас. И така нататък.За пенсионната система - държавата трябва да дава пенсии само до размера на минималната заплата. Всичко останало трябва да е доброволно чрез фондове като трябва да има и държавен такъв(ниско рисков)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 2
SEBULBA
преди 12 години
Закриването на НОИ е част от това решение. Когато не се надяваш държавата да те издържа един ден, правиш деца (да те гледат един ден) и спестяваш за старини. Затова едно време са имали по 7-8 деца...Сега едни прослойки живеят на гърба на работещте, а децата са си едно допълнително финансово бреме. Ако не издържат купища *** и привигилировани пенсионери - полицаи,военни и чиновници, в населението ще остават достатъчно пари да помага на родителите си, да гледа повече деца и да спестява за старини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 1
BigBear
преди 12 години
Да, но трябва да се стимулира образованата част от нацията. Аз отглеждам две "мечета" , но моите две българчета не взимат детски защото родителите им не са достатъчно бедни...Простото решение семейното подоходно облагане - ако печелиш добре прави колкото искаш голямо семейство защото облагаемият ти доход ще спада, а няма да взимаш пари от бюджета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 2
topfly
преди 12 години
Решаването на проблема е с далновидна имигрантска политика! България може да предложи доста примамливото гражданство на страна в ЕС.Ако обявим, че очакваме от цял свят млади и образовани хора, като първо осигурим работна виза за 5 години и чак след това им даваме българско гражданство.Би могло и да се създаде и точкова система, като се дават допълнителни точки за български произход, завършено престижно учебно заведение или инвестиране на определена сума в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
решението е:Силна политика за вдигане на раждаемостта като държавната подкрепа трябва да е свързана с данъците, които се плащат и образованието, което децата трябва да получат. Другото са глупости - емигрантите щели да се върнат?!? Няма как да стане това. Те немците в Германия не се връщат та в БГ ли да се връщат?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Безспорно страната е в колапс вече 20г., а всички се занимават с глупости.За какво са им пари като няма да има с кой един тенис да изиграеш.Коментара на ББ е, че сме били жилав народ и сме щели да оцееем. Аз не мисля, че ще оцелеем повече от още 10г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 2
индианеца
преди 12 години
Проблемът е не просто огромен, а има потенциал да унищожи държавата. Осигурителната тежест ще започне да пълзи още нагоре, особено с левите демагози, които се канят да управляват държава. Тогава ще сме изправени пред най-големия конфликт на поколенията в цялата ни история. Просто в даден момент всички донори ще "откажат" да плащат за тоя де духа и нещата ще излязат извън всякакъв контрол. Дебати в момента няма как да има, докато управлява това поколение. Следващото ще е принудено да реши проблема, понеже статуквото е НЕвъзможно да бъде продължено по причините описани в статията. Тая социална система е мъртва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
BigBear
преди 12 години
Аз съм за въвеждане данък пенсия еднакъв за всички, а от там на татък който иска да влага или във фонд или във специална сметка която да разхвърля парите на депозити в примерно 15 банки по равно. Държавата чрез бюджета да разплати в годините това което към момента плаща, като обхване и тези който им остават примерно 15 години до пенсия. След това да се дава по равно на всички, от двата парични потока - общи вноски и дял от държавния бюджет. Отделно за всеки новоназначен държавен служител да му се определя пенсията в момента на подписване на договора с държавата и цялата сума да се превежда на депозит примерно. Така силно ще се преосмисли нуждата от нови чиновници и безкрайните им придобивки за ранно пенсиониране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Още веднъж поздравления към Мариян за чудесната статия. Проблема е огромен, а почти не се дискутира в обществото. За да има национален консенсус, трябва да има дебати, за да има дебати, трябва да се тръби за проблема !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още