IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Младите хора не би трябвало да разчитат на държавната пенсия, тъй като сме сред 5-те най-застарели нации в света, с най-бързо намаляващо население и с голяма неграмотност сред младежта

07:36 | 15.11.11 г. 82
В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Кой е виновен за ниските пенсии? Кой е виновен за плановете за увеличаване на пенсионната възраст?

Отговорът е само един: Виновник е фактът, че България е демографски грохнала страна в сравнение с другите държави. Думите не са пресилени.

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция, но не сме толкова богати и индустриално развити.

Не е чудно, че няма чуждестранни инвестиции в България, тъй като първото изискване на чуждите инвеститори е добра демографска картина, каквато нямаме.

Показателно е, че в Исландия и Норвегия мъжете се пенсионират на 67 години, а у нас плановете за вдигане на пенсионната възраст до 65 г. се приемат на нож от синдикатите, макар че като най-застаряла нация пенсионната възраст е нормално да е още по-висока.

Не трябва да се забравя, че мнозина се пенсионират по-рано, като например неоперативни служители в МВР и Министерство на отбраната. Тоест не криминални полицаи или летци, а секретарки, администратори и т. н. в системата на силовите министерства.

Не трябва да се забравя и че има възможност всички да се пенсионират на 40 или 50 години, но пенсиите ще бъдат като сега символични, тоест по 120, по 150 и по 200 лв., с които няма как да имаме достойни старини.

Изводът

При тази демографска картина не може да има едновременно високи пенсии и пенсиониране преди 70-годишна възраст 

Рисковете

Често се предлага да се вдигнат осигуровките, за да се плащат текущите пенсии. Вече видяхме няколкостотин хиляди млади българи да напускат страната, а останалите ще ги последват, ако държавата се опита да им смъкне кожите, за да плащат повече. Малкото останали млади хора няма да могат да издържат пенсионерите и страната ще изпадне в агония.

Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 1
Sh00tHer
преди 12 години
Вноските за пенси отдавне не достигат. "Дупката" в НОИ се попълва от други пера. Защо си мислиш преди година боко национализара част от средствата по ДЗПО - щото НОИ всяка година са на червено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 12 години
Иначе решение има:1. Изхвърляне на неосигуряващите се от системата - който иска да ПОЛУЧАВА, трябва да даде;2. Премахване на монополът на НОИ;3. Държавните и частни пенсионни фондове ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да инвестират в проекти, които ще носят дългосрочна доходност;4. Задължителна НЕСЕКВЕСТИРУЕМОСТ на пенсионните партиди... защото сега една добра човекозастраховка дава много по-голяма сигурност за късните години !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Мариян е напълно прав. НОИ отдавна се е превърнала в една типична финансова пирамида, от която сега внасящите няма да получат НИЩО !!!За пенсионната катастрофа вината е на НЕосигуряващите се, но получаващи наготово - част от чиновниците, ушевите и ***. Ушев се пенсионира на 45, без да е плащал осигуровки, *** се пенсионира реално на 18, защото оттогава започва да работи Безработен - и като такъв получава заплата от социалноосигурителната система - е - какво очакваме?И право казват хората надолу - щом АЗ не мога да разчитам на пенсия, откъде-накъде "държавата" ЩЕ РАЗЧИТА НА МЕН ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ? За какво да ги плащам - за да храни ушевите и *** с кръвта и потта ми ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
todor6104
преди 12 години
Най-голямото бреме на България са чиновниците, повечето от които работят за собствения си джоб, а не за страната или изобщо не работят и вземат заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
krasus
преди 12 години
пич или ги приобщаваме образоваме и интегрираме близките 20 30 год или рухваме Hяма значение *** ли са *** ли са трябва свежа работна ръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 2
sandiu
преди 12 години
Всички необразовани и неработещи *** са огромно бреме на гърба на България.Не трябва да има социални помощи за здрави и млади хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 7
todor6104
преди 12 години
Някой знае ли какъв процент от пенсионните вноски се раздават като пенсии и колко отиват за издръжка на чиновниците? Мисля че разпределението е 50 на 50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
h17
преди 12 години
Ето линка към цялата статия: http://dnes.dir.bg/news/dsb-ivan-kostov-pensionnata-reforma-9913148?nt=10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
"Кой е виновен за ниските пенсии? Кой е виновен за плановете за увеличаване на пенсионната възраст?Отговорът е само един: Виновник е фактът, че България е демографски грохнала страна в сравнение с другите държави. Думите не са пресилени."Не смятам, че това е изцяло точният отговор. Все пак нека да погледнем статистиката и ще видим, че за последните 5 години демографската структура на населението не се е изменила съществено от периода на рекордни ПЧИ в България (преди кризата). Проблемите са основно в лошото качество на образованието, защото за България до сега основната движеща сила на конкурентоспособността й беше евтината работна ръка. Кризата обаче свали заплащането на труда в много страни и сега се търси квалификация. Но за съжаление ние не можем да предложим друго освен маса млади хора с хартийки в джобовете наречени дипломи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
h17
преди 12 години
"ДСБ: ГЕРБ живковизира пенсионната система"Социалната реформа не може да обедини политиците у нас, смятат Иван Костов и Радан Кънев от ДСБСн.: БГНЕСПравителството на ГЕРБ води политика на фалит и национализация на НОИ, вместо да предложи балансиран бюджет на осигурителната институция.Такава е констатацията на националното ръководство на ДСБ след анализ на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г., предаде БТА.Пенсиите на българските граждани остават неактуализирани, зависят не от индивидуалната вноска, а от решението на кабинета, а в същото време се предвижда единствено произволно и популистко увеличение на отделни видове пенсии, разясни на пресконференция Радан Кънев, член на националното партийно ръководство.Той смята, че ГЕРБ провежда живковизация" на пенсионната система. Пенсията не зависи от вноските на човека, а от решенията на Министерски съвет и българските пенсионери зависят от настроенията на премиера и финансовия министър, добави Кънев, цити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още