IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Младите хора не би трябвало да разчитат на държавната пенсия, тъй като сме сред 5-те най-застарели нации в света, с най-бързо намаляващо население и с голяма неграмотност сред младежта

07:36 | 15.11.11 г. 82
В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Кой е виновен за ниските пенсии? Кой е виновен за плановете за увеличаване на пенсионната възраст?

Отговорът е само един: Виновник е фактът, че България е демографски грохнала страна в сравнение с другите държави. Думите не са пресилени.

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция, но не сме толкова богати и индустриално развити.

Не е чудно, че няма чуждестранни инвестиции в България, тъй като първото изискване на чуждите инвеститори е добра демографска картина, каквато нямаме.

Показателно е, че в Исландия и Норвегия мъжете се пенсионират на 67 години, а у нас плановете за вдигане на пенсионната възраст до 65 г. се приемат на нож от синдикатите, макар че като най-застаряла нация пенсионната възраст е нормално да е още по-висока.

Не трябва да се забравя, че мнозина се пенсионират по-рано, като например неоперативни служители в МВР и Министерство на отбраната. Тоест не криминални полицаи или летци, а секретарки, администратори и т. н. в системата на силовите министерства.

Не трябва да се забравя и че има възможност всички да се пенсионират на 40 или 50 години, но пенсиите ще бъдат като сега символични, тоест по 120, по 150 и по 200 лв., с които няма как да имаме достойни старини.

Изводът

При тази демографска картина не може да има едновременно високи пенсии и пенсиониране преди 70-годишна възраст 

Рисковете

Често се предлага да се вдигнат осигуровките, за да се плащат текущите пенсии. Вече видяхме няколкостотин хиляди млади българи да напускат страната, а останалите ще ги последват, ако държавата се опита да им смъкне кожите, за да плащат повече. Малкото останали млади хора няма да могат да издържат пенсионерите и страната ще изпадне в агония.

Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
krasus
преди 12 години
добре ,добре чел си последния брой на National Geographic-виждам, по раничко трябваше да се сетиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
евала грую ето и една статийка от днес където върховния *** ни дава акъл какво да правим dnes.dir.bg/news/pensii-boyko-borisov-fermeri-9918064?nt=4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
Грую Груев
преди 12 години
е, има и трети изход - вноски за УПФ-тата, ама там е дивна кражба и некомпетентност+Джанката доказа, че тези пари пак не са си твои, а са общи и спокойно могат да се национализират за отрицателно време. Най-добре е сам да си инвестираш кинтата, ама няма облекчения за това.За малдите в Бг - носете си новите дрехи и се кефете на живота, каквото и да внесете в държавата, все ще сте преебани и кинта за вас накрая няма да има, така че единйе, пийенйе и сгодни женици докато още вдигате самолета - падне ли самолета, все тая....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
Ricco
преди 12 години
Изпадането в крайности обикновено не е полезно. Държавата може да ти осигури сигурност, която никой друг не може. Така например, ако си се постарал да си осигуриш жилище докато си бил работоспособен, държавата може да ти осигури прехрана и отопление когато не си работоспособен. Така че, справедливата и работеща система (според мен) е следната: задължителни минимални осигуровки, които осигуряват един жизнен минимум на неработоспособните, а от там нататък всеки е свободен да спестява, инвестира в каквото иска и както може, но за своя сметка и за свой риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
индианеца
преди 12 години
Себеподобните са му всички, без изключение, на възраст под 40-45 години. Работещите са нетни вносители в една система, от която ще си останат само с "обещанието" за пенсия. Познайте кого ще изберат те - бъдещето на децата си, или обещанието на държавата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 3
Грую Груев
преди 12 години
Марияне, принципно верни изводи, но сега ли му е вреемто да преоткриваме топлата вода. В Бг проблемът не е пенсионирането на хората на 60-65 години, а ранното пенсиониране на ушеви, военни и вся осталная държавна ***. Обяснявам защо - хорицата, дето сега се пенсионирта през последните 20 години са осигурявани или на минималната или въобще не са осигурявани, т.е. я вземат 200-250 кинта пенсия, я не и ще живеят още 10-на години средно докато пукнат. За сметка на това, Ушев ще се пенсионира на 45, ще получава пенсия от над 500 кинта и ще живее още 30 години. Е, къде е проблема, а? Ама ушевите няма да ги пипнат, а шак ще го отнесе обикновения ***, дето са го гърбили цял живот и както сега си представя как ще си иде на идилия на село (дето пак ще го крадат ***, дето ушевите ги пазят) и какво - още 2-3-5 години ще трябва да бачкат и да гонят заветната възраст...А за младите изходите са 2 (казвам го с огромно съжаление) - терминал 1 и терминал 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Sh00tHer
преди 12 години
Чудесна статия ! Не случайно в тая държава всеки се осигурява на минимална или изобщо не плаща данъци. Причините са много добре обяснени в статията.Необходима е съвременна форма на пенсионна система, в която сам избираш колко и как да спестяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Преди време бих ти казал, да разчиташ на себе си. Но сега мога да ти кажа - разчитай на себе си и на такива като теб. Намери себеподобни, обедини се с тях и разчитайте на себе си. Това е. Друг път просто няма. Никой няма да направи за теб това, което ти можеш сам. (Както вероятно и ти не би направил за друг ВСИЧКО онова, което би направил за себе си.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Eon
преди 12 години
Вярна статия на Мариян. Искам само да добавя:Щом не мога да разчитам на държавата за пенсия, защо държавата разчита на мен да плащам осигуровки за пенсия? Защо не ме задължи (защото тя обича да задължава) да си правя задължителна спестовна сметка, в която парите, които да се трупат да са САМО за мен и при достигане на определена възраст да мога да си ги харча?Очаквам с нетърпение деня, в който ще се махна от това жалко подобие на държава. Щом не мога да променя държавата, поне ще гледам да спася себе си като емигрирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
hrimthursum
преди 12 години
Да не разчитам на висока пенсия, защото сме сме сред най-застарелите нации...да не разчитам на нормална средно европейска заплата, защото сме и сред най-бедните нации...а на какво да разчитам, бе???!!!!!!!......В такъв случай държавата да не разчита на мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още