IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените, които очаква млечният сектор

Ще ни залеят ли с мляко Румъния и Полша след отпадането на квотите?

15:56 | 23.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До две години условията за производство на краве мляко ще се променят, заради промени в законодателството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

До две години условията за производство на краве мляко ще се променят, заради промени в законодателството. Снимка: Ройтерс

Модернизацията на малките ферми

Малките ферми от години не могат да изпълнят европейските изисквания да си модернизират съоръженията, за да постигнат ниско количество бактерии в кравето мляко – или с други думи да предлагат качествено (или „отговарящо“)  мляко и от трета да преминат в първа категория.

Какво правят земеделските министри – един след друг те искат дерогация от Брюксел – или отлагане на крайния срок за решаването на проблема.

Михаил Михайлов прогнозира, че след 2014 г. в България краве мляко ще се произвежда от около 120 – 130 хил. животни – приблизително колкото са в момента във фермите първа категория. По негови данни, това са около 3200 стопанства, които произвеждат качествено мляко.

Правен е научен анализ, че при сегашните изкупни цени на млякото и цените на фуражите, една ферма, за да съществува, трябва да има поне 100 крави, изтъкна Михайлов. Според него фермите, които до две години не се модернизират, са обречени.

„Самите консуматори в един момент няма да искат некачествено мляко“, прогнозира Михайлов.

До края на 2015 г. трябва наистина да сме решили проблема, защото тази дерогация ще е последната, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, запитан какво се прави за млечния сектор.

„Договорихме отсрочка за затварянето на 30 хиляди малки ферми, но имаме условие - да  намалим догодина с 20% фермите трета категория“, разясни той.

Според него някои промени в нормативната уредба ще облекчат стопаните с малък брой животни - променено е изискването да не се гледат животни в малки населени места, по схема за производството на краве мляко вече могат да бъдат подпомагани стопани, които отглеждат от 3 животни нагоре. Досега изискването бе за 10 животни, но с три крави едно семейство в Родопите може да се издържа, разясни Гечев.

„Сменихме наредбите за преструктурирането на малките ферми – изискването да имат млекосъбирателни вани е заменено с изискване да имат хладилни съоръжения. Това означава, че трябва да имат хладилник за гюмовете с мляко, за да покрият по-лесно изискванията за ферма първа категория“, допълни той.

Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aide_de
преди 10 години
На крива ракета космоса и пречи...Да се кооперират, за да успеят. Но това на българска почва не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още